Roberto Vacchi Logotype

Är TdS för krångligt?

Publicerat den 3/1 2016 kl 17:35 i Längdskidor

294 på herrsidan och 162 på damsidan. Så många bonussekunder delades ut under Tour de Skis andra etapp. I hela Touren delas totalt 2.044 respektive 1.780 bonussekunder ut. Det är sekunder som dras av den från den totala åktiden. Är det möjligtvis för många? Jag tycker det. Tävlingen skulle bli tajtare och mer spännande med färre. I samtliga distanslopp (utom sista förstås) så utdelas 15, 10 respektive 5 bonussekunder till de tre främsta i mål. Även de etapper där det är individuell start. Dessutom så tilldelas de 10 främsta vid masstarternas spurtpriser bonussekunder (15-12-10-8-6-5-4-3-2-1). Lägg därtill bonussekunder till de 30 främsta på sprintetapperna. En anledning till detta är förstås att få bättre fart på masstarterna och att ge sprintspecialisterna en bättre chans men för det mesta blir det inte så. Tvärtom, de bästa får ännu större försprång inför finaldagen uppför Alpe Cermis. Ett exempel är suveränen Martin Johnsrud Sundby. Inte nog med att han ”skrynklar” till konkurrenterna varje distanslopp, han har efter tre etapper kunnat dra av 2 minuter och 13 sekunder från sin totala åktid tack vare bonussekunderna han kört in.
Jag tycker man borde se över utdelningen av bonussekunder och slopa dessa vid målgång, ha någon enstaka vid någon masstart (typ efter en kilometer) och dra ner till 30 sekunder till vinnaren i sprint och sen en rak skala ner till 1 sekund för 30:e plats.

Jag tycker också man borde se över reglerna för den första etappen så att det faktiskt är resultatet för den första etappen som ligger till grund för den totala ställningen efter dag 1. Jag kan ju förstås köpa att om man blir 8:a första dagen så gör det inte så mycket om man totalt ligger 10:a. Däremot, där risken i fredags var överhängande på damsidan efter Ingvild Flugstad Östbergs (bilden) imponerande prolog, att hon med andra plats i finalen faktiskt varit totalledare. Ida Ingemarsdotter svarade nu för en stark avslutning och därmed blev det inte så. Det blir märkligt om den som vinner den första etappen inte leder totalt. Samma sak hade kunnat hända i en masstart med två spurtpriser. Någon kör starkt och vinner dessa båda, blir sedan trea på etappen tätt inpå segraren men spurtpriserna ger åkaren ändå den totala ledningen. Svårt för gemene man att förstå.
I år var det alltså en sprint som inledde. Man ska då droppa prologtiderna helt och bara räkna in bonussekunderna tycker jag. Bara en tanke.

Inför gårdagens masstart togs en startlista fram där man hade strukit alla de som meddelat att de skulle kliva av. Det tycker jag också är anmärkningsvärt. Det borde rimligen vara så att en åkare plockas bort då den bryter alternativt inte kommer till start. Men först måste ju etappen starta, först då borde man ju officiellt ha klivit av. Om man läser reglerna så är det så det ska vara. Det finns inte angivet någonstans att man plockar bort åkare från nästkommande dags startlista och flyttar upp alla ett steg om nämnda åkaren meddelat att man kliver av.
Ett exempel på att det är svårbegripligt för de som inte är helt insatta är att Flugstad Östberg var trea på första etappen, låg tvåa sammanlagt men startade som nummer 1 och med Tour de Skis ledarväst. I startlistan stod inte heller hennes totaltid utan den tid hon hade upp till Maiken Caspersen Falla (+3,8 sekunder). Inte helt lätt att hänga med. Man komplicerar allt till den milda grad att inte ens alla de mest insatta förstår. Det har märkts att både åkare och ledare också haft svårt att begripa i vissa lägen.

Tour de Ski är lite för krångligt som jag ser det. Jag som kommentator har fullt sjå att berätta om alla dessa beräkningar och märkliga beslut som tas i Tour de Ski så att man nästan tappar kontrollen och inte minst känslan för tävlingen. Det ska vara enkelt att hänga med. Som idag till exempel, först i mål vann och var totalledare. Men jag tror de allra flesta som följer Tour de Ski ser på tävlingen som enskilda lopp, dag efter dag. Man orkar inte sätta sig in i allt. Och skulle jag ha rätt i denna tro så är ju idén med ett etapplopp borta. Då finns den bara till för Internationella Skidförbundet och åkarna, knappast för TV-publiken som är minst lika viktig i dessa kommersialiserade sporter.

Ciao
Roberto

Kommentarer

björn:

5/1/2016 kl 06:42

Nu har man sänt Norska mästerskapen till leda. Blir inge mer koll på skidor i Vinter. Heja Finland. :-((

Erik:

4/1/2016 kl 13:22

Instämmer tillfullo. Här känns det som man tittat alldeles för mycket på cykelsporten där en utbrytning allt som oftast hämtas in och där de som slåss i sammandraget ligger relativt lågt under stora delar av etapperna. Skidsporten är ju till sin natur helt annorlunda här. Antalet bonussekunder borde reduceras rejält samtidigt som sprinttävlingen borde skräddarsys mer för sprinters. T ex genom att dela ut höga poäng i sprintetapperna och lite lägre poäng vid diverse spurtpris (utan några bonussekunder). Då kanske statusen på sprinttävlingen kan höjas och få fler av sprintåkarna att slutföra touren.

Sven Gilland:

3/1/2016 kl 20:34

Håller helt med. Bonussekunder i parti och "minut" och dessutom norsk dominans tär på intresset!

Fredrik:

3/1/2016 kl 18:42

Håller absolut med dig Roberto Kul att man försöker göra det intressant med bonussekunder, men det känns som om dessa kastas ut lite hipp som happ!

Nina Corneliussen:

3/1/2016 kl 17:55

Helt enig!

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se