Roberto Vacchi Logotype

Astana i trubbel

Publicerat den 28/2 2015 kl 07:58 i Cykel

Säsongen 2014 åkte fem av Astanas cyklister dit för dopning. Två från World Tour laget och tre från dess Continetal Team som dom senare la ner. Inför årets säsong var det stora diskussioner om det kazakiska laget med fjolårsvinnaren av Tour de France, Vincenzo Nibali, skulle få World Tour licens eller inte. I det läget hade UCI ingen chans att rycka deras licens. Anledningen var att man inte kunde bevisa att dessa fallen hade med laget att göra och med den historik dom har med fallet Katusja för några år sedan som man inte tilldelade licens men senare fick ge sig mot Idrottens Skiljedomstol så hade dom lärt sig läxan. Det man däremot gjorde var att ha ett långt möte med Astanas team manager Alexander Vinokourov och hans medarbetare. Man lyssnade på vad dom hade att säga, lät dom vara kvar i World Tour men sa också att man skulle granska deras verksamhet via Lausannes Universitet som har hand om dessa oberoende granskningar. UCIs ordförande Brian Cockson (bilden) är en hårding och sa redan då att Astana gick inte säkert utan kunde vid misstanke om något fuffens bli av med licensen mitt under säsongen.

Redan nu är granskningen klar och det har visat sig att många av de punkter man tog upp på mötet i slutet på förra året inte stämmer öeverns med verkligheten gällande en rad frågor i organisationen. Dessutom så arbetar ju en domstol i Padua i Italien med en stor dopningshärva där några personer, kanske både cyklister och ledare, från just Astana teamet är starkt misstänkta. Därför har Internationella Cykelförbundet föreslagit för licenskommissionen som handhar World Tour licenserna att dra tillbaka licensen för Astana teamet. Hur det blir återstår att se.

Igår kväll läste jag också en artikel som Malena Johansson skrivit för Velonews där Fredrik Kessiakoff berättade om hur man behandlat honom förra säsongen. Stämmer alla dom uppgifterna så är det alarmerande och det kan också komma att användas mot Astana, vad vet jag. Ni kan läsa artikeln som är på engelska här.

För min del så har jag sagt förut att jag aldrig kommer att lita på lag som styrs av tidigare dopningsavstängda och vrålfuskare till cyklister. Jag tycker inte ens de ska få jobba med lagen som vare sig sportdirektörer, massörer, chaufförer eller kockar. I alla fall så länge man inte hjälper sporten framåt genom att lägga alla kort på bordet. Att ha genomlidit ett straff på två års avstängning är för mig långtifrån att ha tagit sitt ansvar. UCI har en kommission där man kan få lätta på sitt hjärta. När man träffat dom och kommissionen anser att man dels hjälpt sporten framåt i kampen mot fusket och dels också insett att man faktiskt gjort fel så kanske man kan tänka sig att ge dom en chans till.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Siw Nestorovic:

28/2/2015 kl 10:28

Håller med om att det blir fel när f.d dopade kommer tillbaka. Jag anser att alla som dopar sig skall bli avstängda på livstid.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se