Roberto Vacchi Logotype

Avgör Froome idag?

Publicerat den 5/9 2017 kl 10:10 i Cykel

Då är vi på gång med sista veckan av Vuelta a España. Helgen präglades av ganska mycket eftersnack. Efter några riktigt hårda etapper med fin cykelåkning av framförallt Miguel Ángel Lopez i Astana stallet så stod återigen sociala medier i fokus. Dels genom ett kort klipp som visar hur några cyklister hänger i en servicebil uppför någon av söndagens klättringar. Det diskuteras vilt om det är något som hände efter etappen men det mesta talar för att dom fulade lite. I klippet är det två cyklister från Ag2r som hänger i bilen en stund. Det har visat sig vara Nico Denz och Alexandre Geniez. Laget kunde inget mer göra än skicka hem dom. Sportdirektören som körde bilen finns ingen info om. Som vanligt får cyklisterna ta skiten (som dom förtjänar) själva.
En annan har försökt vara rolig på andras bekostnad och det gjordes på ett klumpigt sätt. Niki Terpstra i Quick Step stallet har fått ganska många kommentarer av framförallt colombianska cykelfans då han plumpt gjorde sig lustig på Manzana-Postobons bekostnad. Kommentarerna är som ni förstår inte av den snälla varianten. Vad han skrev tycker jag är olämpligt att skriva. Och så är han inte värd att få någon mer uppmärksamhet, trots att han bett om ursäkt.

Idag körs tempoetappen från motorstadion Circuito de Navarra till Logroño. Drygt 40 kilometer och frågan många ställer sig är, avgör Froome idag? Trots de hårda bergsetapper som väntar så säger jag ja. Om han håller stilen och åker tempo som han brukar bör han vara 1-1,5 minut snabbare än Vincenzo Nibali (som hoppas på att inte tappa mer än 30-40 sekunder). Froome brukar åka betydligt fortare än Ilnur Zakarin på denna typ av bana, jag tror någonstans 1,5-2 minuter. Wilco Kelderman ligger fyra och jag tippar att han kommer att vara den som är närmast Froome på själva tempoetappen av sammanlagtcyklisterna. Esteban Chaves, Lopez och Fabio Aru kommer att tappa mellan 2 och 3 minuter. Och med detta sagt tror jag Froome kommer att leda Vueltan med minst två minuter efter tempot och om han inte kraschar eller punkterar bort sig på någon av de återstående etapperna så kommer han att vinna Vueltan för första gången.

Den andra frågan är ur svensk synvinkel. Hur kommer Tobias Ludvigsson att klara sig? Jag tror han kommer att köra ungefär som ifjol. Med andra ord, fort. Med tanke på att Froome inte varit riktigt lika vass på tempo i år som tidigare säsonger så kanske vi också kommer att få se en tredje svensk etappseger i Vueltan genom tiderna. Det är som bekant bara Sven Åke Nilsson och Fredrik Kessiakoff som har etappsegrar här. Fredrik på tempoetapp 2012. Och totalt skulle det innebära tredje svenska etappsegern på tempo i Grand Tours då ju också Gustav Larsson har en temposeger från Giro d’Italia 2010. Och nota bene, jag tippar inte detta resultat, jag ser det bara som en möjlighet. Detta för Tobias skull då jag alldeles för sällan tippar rätt. Och bara därför tänker jag ändå tippa. Jag tror Rohan Dennis i BMC vinner tempot.

14.45 drar vi igång sändningen på Eurosport 1.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Ante:

10/9/2017 kl 20:02

Vem kommer att ta över som förste man efter contador??

John:

5/9/2017 kl 17:53

Grymt Vacchi. Att jag inte spelade på resultatet. Med facit i hand gjorde du en klockren analys. 1 Froome, avgjorde idag ja. Kelderman no2, rätt. Nibali 3a och förlorade 1 min. Och Ludvgisson körde fort...

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se