Roberto Vacchi Logotype

Bäckstedts seger 2004

Publicerat den 12/4 2020 kl 11:17 i Cykel

”I mina ögon är det här en av dom ABSOLUT bästa idrottsprestationerna alla kategorier utförd av en svensk idrottsman”. Det sa Anders Adamson en minut efter att Magnus Bäckstedt vann Paris-Roubaix 2004. Som vi hade väntat. Och som Bäckstedt hade väntat. Han hade tjatat om hur mycket han tyckte om tävlingen som kallas för l’Enfere du Nord, hur han njöt att köra på pavé när konkurrenterna led. 1997 kanske han var allra bäst redan då men fick offra sig för stallkamraten i GAN, fransmannen Frédéric Moncassin. Då blev Magnus 7:a. Sen gick det lite som det gick innan dagen kom då allt klaffade.

Jag minns den där dagen väl. Man var ju alldeles uppspelt efteråt. Åkte hem till Borlänge och hämtade familjen för vidare färd till Stöten för lite Påskledighet. Minns att jag längtade att komma fram för att diskutera en av de galnaste dagarna som kommentator med min gamla cykelpolare Anders Vikholm. Ja, det var en alldeles speciell Påskdag. Nu är det en helt annan. En värld som har uppehåll i väldigt mycket, också den professionella idrotten. Och därmed så blir det ingen 118:e upplaga av Paris-Roubaix.

Dessa dagar gör lite extra ont för en cykelnörd för mig. Inte så trevligt annars heller men när dagarna då dessa klassiska cykeltävlingar skulle körts då blir man lite extra ledsen. Men man påminns snabbt att det finns viktigare saker. Och att många får lida på riktigt.

Jag har letat som en galning efter utsändningen av Paris-Roubaix 2004 som jag vet att jag har någonstans men har inte lyckats hitta den. Men sista kvarten finns på Youtube i alla fall, åtminstone om man vill ha svensk kommentering. Annars finns den ju i längre versioner. Jag tittade igen, strax innan jag skrev dessa rader. Det väcker ju minnen. Typ att det är enda gången Adamson skrek ”Jaaaaaaaaa” när jag kommenterat en målgång. Här nedan kan ni också kika om ni vill.

Glad Påsk!

Magnus Bäckstedts seger 2004, ett klipp inlagt av Mattias Thyr.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se