Roberto Vacchi Logotype

Bara resten kvar

Publicerat den 12/9 2017 kl 14:57 i Cykel

För första gången har Anders Adamson och jag kommenterat samtliga tre Grand Tours tillsammans. Han var borta tre dagar under Giro d’Italia och jag var borta tre dagar under Vuelta a España. Dessutom var vi båda borta ytterligare en etapp under Spanien Runt då vi var bjudna på Kristallengalan (dock ingen nominering, många som frågat). Inte ett tjafs, inte en het diskussion, bara sköna kommenteringsdagar och bra middagar. Jag tycker det varit fantastiskt. Vi trivs väldigt bra ihop. Det har vi alltid gjort men nu sattes vi verkligen på prov.

Nu är i alla fall alla tre Grand Tours över. En cykelhemsida har haft en läsarundersökning om vilket av de tre stora etapploppen som varit bäst. Senast jag tittade så ledde Girot knappt före Vueltan med Tour de France tvärsist. Lite den känslan har jag också. Dock lite större ledning för Girot än läsarundersökningen för min del. Italien Runt var ju helt fantastiskt i år. Dels sträckningen som jag gillade skarpt men också allt som hände under loppet. Jag har idel goda minnen från Girot.

Vueltan kändes ju trots allt som att Team Sky hade det under kontroll länge. Chris Froome är ju makalöst säker om än lite ”radiostyrd”. Team Sky får ganska mycket kritik genom sitt sätt att köra. Ganska monotont, i stort sett utan någon som helst improvisation, väldigt ofta kontrollerat. Men dom vinner treveckorslopp och det är ju det som det handlar om. Dom kör kontrollerat så ofta att när det väl görs något på känsla (exempelvis Froome på Touren ifjol, attack utför och loss med Peter Sagan i kantvinden mot Montpellier) så glöms det bort ganska snabbt. Froome skulle bli mer populär om han gick mer på känsla, improvisera mer, lita mer på att han kan avgöra mer spektakulärt. Men ska han ta den risken? Han vinner ju.

Hursomhelst, Froome hade en enda svacka på Vueltan och då tappade han runt 40 sekunder. Nästan allt tog han tillbaka dagen efter. Det säger ju ganska mycket. Han är ju utan tvekan den bästa treveckorscyklisten. Den som däremot skapade en massa oro (i positiv mening) och spänning var ju Alberto Contador. Galet att han vann på Alto de l’Angliru men han hade tjänat ihop till det efter att ha attackerat varje dag då det var någon form av klättring.
Tobias Ludvigsson svarade för en fin insats. Sammanlagda resultatet är väl inget att skriva hem om men sexa på tempot, två långa utbrytningar och sen körde han ju bra på flera klättringar. Av mig får han godkänt.

Trots att Vueltan är slut så är det mycket kvar av säsongen. Onsdag den 13:e och dagen efter kommenterar Anders och jag GP Wallonie och Coppa Bernocchi. Start båda dagarna (preliminärt) klockan 15.00 på Eurosport 1. Sen ska vi kommentera Milano-Torino den 4 oktober. Därefter får vi se. Bara resten kvar alltså.

Jag håller på med en insamling till Prostatacancerförbundet. Gå in här om du vill vara med och buda på en av längdstjärnan Johan Olssons tävlingsdräkter som han signerat.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Thomas Kjellman:

13/9/2017 kl 10:37

Girot, fantastiskt, liksom du Robert och Anders! Trist att som Boxerkund inte kunna följa sista veckan på Vueltan och nu GP Wallonie

Janne E:

13/9/2017 kl 09:03

Har totalt tappat intresset för 3 veckorsloppen Finns fler anledningar bland annat Froome och Skys agerande är vansinnigt tråkigt som underhållsvärde Börjar likna tiden när man höjde Armstrong till skyarna Enda underhållningsvärdet i sändningarna är Roberto och Anders kommenteringar och historier samt mycket vacker natur (på vissa etapper) Tidigare år satt vi som klistrade för att se "allt" och även spelade in för att inte missa något, i dag räcker det med att se resultatlistan

Lennart Bernström:

12/9/2017 kl 18:02

Elitidrott går ut på att vinna. Froome och hela Team Sky gör ett kanonjobb. Bara för andra lag att ändra på de och inte klaga. Tänk om Froome hade varit Svensk vad vi hade hyllat hans taktik och disciplin.

Thomas:

12/9/2017 kl 17:11

Tour de France var väl lite så tråkig redan på Indurians tid. Han litade på sin tempo-kapacitet och bevakade konkurrenterna i bergen.

Thomas:

12/9/2017 kl 17:10

Tour de France var väl lite så tråkig på Indurians tid också. Han litade på sin tempo-kapacitet och bevakade konkurrenterna i bergen.

Thomas:

12/9/2017 kl 17:09

Tour de France var väl lite så tråkig på Indurians tid också. Han litade på sin tempo-kapacitet och bevakade konkurrenterna i bergen.

Roberto Vacchi:

12/9/2017 kl 17:01

Tyvärr, han är skadad.

Kalle:

12/9/2017 kl 16:20

Tack för ert fantastiska ciceronskap under de tre stora tourerna i år - nu håller vi tummarna för Hampus Anderberg i GP Wallonie!

Roberto Vacchi:

12/9/2017 kl 15:54

Titta bara på vad som hände på etappen till Rodez på Touren. Team Sunweb och BMC (som hade de två största favoriterna på etappen) släppte iväg en liten grupp, blockade vägen (typ) vid kilometer 0 och sen satte sig och höll två minuter på utbrytarna. Så fruktansvärt tråkigt. Håller med Adamson där att de som går i utbrytning borde backa tillbaka till klungan och öppna upp för nya attacker. Om man markerar så tydligt att man inte tillåter någon att ha en enda suck att hålla med utbrytningen finns ju ingen anledning att ligga där framme och bli trött. Så det har börjat hos andra lag också. Det var därför Touren av de flesta anses vara en ganska trist tillställning totalt sett. Och det är en ganska stor risk för att cykelsporten tappar i underhållningsvärde. Är det verkligen värt det?

Anders:

12/9/2017 kl 15:37

Tack för fantastiska kommentatorinsatser. Håller med om Froomes radiostyrdhet och Team Sky's sanslösa disciplin. Frågan är vad som händer om ett eller ett par andra stall lyckas åstadkomma samma lagdisciplin till att börja med? Det räcker inte med en Quintana, det måste finnas en apparat som är beredda att offra allt runt ikring för att utmana Sky. Närmast tycker jag att det känns som Sunweb är just nu med Dumoulin. Mest för att jag uppfattar Dumoulin som en mer komplett cyklist än t.ex. Quintana.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se