Roberto Vacchi Logotype

Dags för kommentering igen

Publicerat den 2/5 2020 kl 12:52 i Okategoriserade

Idrotten står stilla på de flesta håll men det går ju faktiskt att fortfarande tävla. På distans har det gått bättre än någonsin och för alla esporter så har faktiskt denna pandemi gett ett ordentligt uppsving. Det har ju varit gigantiskt stort tidigare men som i exempelvis min värld så har det uppmärksammats desto mer. Ska vi säga att det fått en större bredd där de som hela tiden varit inne i den världen möjligtvis också ser en skillnad i antalet utövare och att det är fler som faktiskt talar om det.

Nu ser man ju att exempelvis professionella motorsportare som tävlar med professionella e-sportare. Och i cykel så har ju Zwift, den virtuella cykelplattformen (och numer också löpning och triathlon), funnits i ett antal år och fått ordentlig fart. Zwift har dock fått konkurrens av andra vilket man också kunnat följa, såsom Bkool som arrangerade en tävling för 13 inbjudna herrproffs att köra de sista 35 kilometerna av Flandern Runt och som direktsändes på Eurosport.

Nu är det dags igen. För kommentering och för Zwifttävling. Cyklister suktar efter att få tävla på den terräng dom är vana vid men kan helt enkelt inte. Dessutom är det fortfarande förbud i många länder att träna utomhus och därför passar det bra med virtuella tävlingar. För formen, för tävlingsinstikten, för sponsorerna och för lagen. Från måndag 4 maj till fredag 8 maj ska jag kommentera Tour for All där 10 herr- och nio damlag tävlar mot varandra. Detta sänds på Eurosport 1 varje eftermiddag. Damer och herrar kör lika långt och tävling blir i form av poängtävling där man delar ut poäng vid spurt- och bergspris samt vid målgång. Laget med flest poäng efter sista etappen vinner (såklart). Varje lag får ha med max fem och minst tre cyklister per etapp. På herrsidan får varje enskild cyklist köra max två av etapperna och då damlagen generellt består av färre cyklister så kan dom köra upp till fyra av etapperna. Emilia Fahlins lag FDJ – Nouvelle Aquitaine – Futuroscope är med och Emilia ska nog köra åtminstone två etapper, kanske tre. Definitivt finns hon med på den första. Det är en bana på 8,8 kilometer som ska köras 6 varv och som heter Innsbruckring. Samma stad som hon för två år sedan slutade på 4:e plats på VM-linjeloppet. Ett gott omen kanske.

Detta är starten för ett projekt från Zwifts sida att samla in pengar till ”Läkare utan gränser”. En medicinsk världsomfattande hjälporganisation som funnits i 50 år och som nu har mycket jobb med Coronavirusets utbredning. Projektet marknadsförs bland annat med med just Tour for Alls professionella tävling men alla som vill kan köra en eller flera av dessa etapper (dock inte mot proffsen). 125.000 dollar har Zwift redan donerat men om man kommer upp i 250.000 deltagare under maj månad i Tour for All så skänker man ytterligare 125.000 dollar. Så ta chansen alla ni som kan.

Följande lag kör (48 timmar före respektive etapp ska cyklisterna som ska representera presenteras):

Damer
Boels Dolmans [DLT]
CANYON//SRAM Racing [CSR]
CCC-Liv [CCC]
Drops [DRP]
FDJ – Nouvelle Aquitaine – Futuroscope [FDJ]
Rally Cycling [RLW]
TIBCO-Silicon Valley Bank [TIB]
TWENTY20 [T20]
Valcar-Travel & Service[VAL]

Herrar
Alpecin-Fenix [AFC]
Bahrain McLaren [TBM]
CCC Team [CCC]
Cofidis [COF]
Education First Pro Cycling [EF1]
Team Groupama – FDJ [FDJ]
Israel Start-Up Nation [ISN]
Mitchelton-SCOTT [MTS]
NTT [NTT]
Rally Cycling [RLW]

Etapper (sänds varje dag 15.00-17.00 på Eurosport 1):

Etapper:
Etapp 1 – Innsbruck – Innsbruckring 6 varv x 8,8 km (52,9 km)
Etapp 2 – Richmond – Cobbled Climbs 5 varv x 9,2 km (46,2 km)
Etapp 3 – Watopia – Medio Fondo 72,9 km
Etapp 4 – Watopia – Sand and Sequoias 2 varv x 21,3 km (42,6 km)
Etapp 5 – Watopia – Quatch Quest 46,5 km

Så nu är vi där. Att få kommentera något nytt är en grej. Hittills har jag aldrig själv testat virtuell cykling, konservativ som jag är och lite rädd för att fastna i saker. Men som exempelvis många gånger förr får man vika ner sig och testa. Precis som med skivbromsar. ”ALDRIG” sa jag för nåt år sen men i år blir det nog sådana trots allt. Men kom för fan inte att få mig att köra i annat än vita strumpor. Där går gränsen. Faktiskt.

Vi hörs
Roberto

Kommentarer

Karl Tiselius:

3/5/2020 kl 01:05

Lycka till Roberto! Hör bara av dig om du vill ha lite tips/input kring just Zwift! Vill du hellre ringa så hittar du mitt mobilnummer på hitta.se

Björn:

2/5/2020 kl 18:53

Ser ju cool ut på bilden, kan ju bli kul, rent av skojigare än i verkligheten, Ibland

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se