Roberto Vacchi Logotype

Efter cykel kommer längd

Publicerat den 9/2 2015 kl 10:01 i Cykel

Rubriken är ju inget ordspråk men det speglar vad som gäller för mig just nu. Dubai Tour har jag ju kommenterat och det blev en riktigt fin tävling. Mark Cavendish visar redan nu fin form med två etappsegrar, en andra plats och så tog han hem totalsegern dessutom, inte minst tack vare väldigt hög moral på den tuffaste etappen med målgången uppe vid dammen i Hatta i Haja bergen. Etixx-Quick Step gjorde det bra, inte bara han själv.
I övrigt visade Elia Viviani som gått till Team Sky att han kanske tagit ett litet steg till i år. Etappsegern utanför det femstjärniga hotellet Atlantis på Palm Jumeirah var imponerande. Han såg lite vildare ut i spurten, inte bara stilren som han annars sett ut hittills. Och att John Degenkolb vann i Hatta var ingen överraskning, han är som klippt och skuren för dom finalerna. Men det är mer än den egna kapaciteten som blir avgörande i en så stökig final och den fina hjälp han fick av de övriga i Giant-Alpecin var suverän.

Tobias Ludvigsson var ende svensk med i tävlingen och vi fick se en hel del av honom. Inte minst för att hjälpa Degenkolb förstås. Han hade det lite tufft uppför så vi kan väl säga att han inte är något storslag än och det är ju inget märkvärdigt med det. Vi är ju ändå bara i början av februari.
Bättre gick det för en annan svensk cyklist, Emma Johansson som tävlade i Qatar. Femma på två av fyra etapper och en femte plats totalt i säsongsöppningen. Bra start för Emma som ju gillar lite tuffare terräng än det tävlingarna i Qatar bjöd på.

Nu är det herrarnas tur att tävla i Qatar, därefter väntar Tour of Oman. Första etappen vanns av José Joaquín Rojas i Movistar. Han har en bra spurt spanjoren men det är sällan han vinner. Nu tog han några riktigt fina skalper. Jonas Ahlstrand, som bytt lag till Cofidis, finns med och satt med i första klungan. Stallkamraten Nacer Bouhanni blev bara 11:a men det verkar som han fick problem med cykeln på slutet.

Mycket har alltså hänt i helgen. Också på velodrom. Rohan Dennis i BMC stallet gjorde ett försök att bättra timvärldsrekordet och han slog det ganska ordentligt. Nya rekordet lyder 52.491 km, drygt 600 meter längre än tidigare rekordinnehavaren Mathias Brändles 51.852. Det är snabbt alltså. Men det kommer att slås senare i år, minst en gång. Är jag ganska säker på.

Som sagt, efter cykel kommer längdskidor. I veckan ska jag åka till Östersund för att dels vara speaker på World Cup Charity Sprint där allt överskott går till UNICEF. Det känns bra i magen. Dessutom är jag arenaspeaker på Världscupen i helgen där sprint ska köras på lördagen och individuella lopp på söndagen. Vill ni se hur sprintbanan ser ut så kan ni kolla klippet med Robin Bryntesson nedan. Han är helt crazy men kul som få. För att ni ska förstå varför han med rosa västen åker fel hela tiden kan det vara bra att veta att Bill Impola åkte lite fel i långloppet La Diagonela när han var i solklar ledning.

Därefter väntar VM i Falun där jag kommenterar alla lngdtävlingar på Eurosport tillsammans med Per Elofsson. Det ska bli grymt kul.

Nästa tävling som jag ska kommentera är Tirreno-Adritico som startar den 11:e mars.

Ciao
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se