Roberto Vacchi Logotype

Flera svenska proffsbesked

Publicerat den 24/10 2017 kl 13:57 i Cykel

Samtidigt som Team Tre Berg-Postnord dessvärre lagt ner verksamheten efter en turbulent säsong så kommer besked av flera svenska landsvägscyklister som gjort klart med var de kommer att befinna sig i för lag nästa säsong. Framförallt på damsidan ser det ljust ut.

Emilia Fahlin har under året kört för Wiggle-High5, ett lag som hon under nästa säsong kommer att köra sin fjärde säsong i. Hon var ju kontrakterad också 2013 och 2014 innan den ettåriga sejouren i Alé-Cipollini 2015. Emilia som under säsongen hade det lite svajigt under den första halvan som avslutades med sjukdom och missat SM och Giro d’Italia. Därefter ljusnade det dock och resultaten kom tätare. Efter att ha kört bra i BeNe Ladies Tour (4:a totalt) så kom hon till Vårgårda med en hel del press på sig som senaste segrarinnan. Hon gjorde det riktigt bra igen och slutade 8:a. Därefter tog hon en fin 10:e plats på EM, körde bra på ännu ett etapplopp Boels Rental Ladies Tour för att sedan avsluta säsongen strålande med 9:e plats på VM-linjet i Bergen. Jag passar för övrigt på att gratulera henne på födelsedagen (24 oktober) som infaller när denna text skrivs.

Hanna Nilsson har ju varit suverän i år och får i mina ögon titeln bästa svenska landsvägscyklist. 20 gånger har hon varit topp-15 på internationella tävlingar denna säsong. Bland annat 10:a på La Course by Le Tour med i stort sett hela världseliten på plats och målgång på Col d’Izoard. 13:e på riktigt tuffa Trofeo Alfredo Binda och 14:e på ”grusracet” Strade Bianche, säsongens första World Tour tävling. Lägg därtill två tunga andra platser. Den på endagsloppet Giro del Trentino Alto Adige med målet beläget på drygt 700 meters höjd. Som kuriosa kan nämnas att 3:a blev MTB-cyklisten Sina Frei som vann EM före Jenny Rissveds ifjol och som i år blev U23-världsmästarinna. Tvåa var Hanna också på etapploppet Tour International de l’Ardeche där hon också var 2:a och 3:a på två etapper. Detta var ett axplock från svenskans resultat denna säsong. Hanna blir också kvar i det lag hon körde för i år, BTC City Ljubljana.

Svenska mästarinnan Sara Penton är ytterligare en som kör vidare i sitt ”gamla” lag. Team Veloconcept som ju bytte namn till Team Virtu Cycling Women. Sara vann ju SM-guldet i Burseryd efter en intensiv spurt mot Ida Erngren och har sedan dessa fått åka i sin svenska mästartröja (bilden). Den första uppgiften var Giro d’Italia och det var ingen lek. Framförallt värmen var en utmaning. Sara tog sig igenom Girot som hjälpryttare och det är ju den rollen hon haft större delen av säsongen. Sjätte plats på en av etapperna i Festival Elsy Jabobs och åtta på etapp 3 av OVO Energy Women’s  Tour är, utöver SM, höjdpunkterna för Sara. Sen ska vi inte glömma Saras utbrytning i inledningen av VM-linjet i Bergen. Tänka sig att hon började först 2013 med att tävlingscykla. Följer hennes fortsatta utveckling med stort intresse.

En som däremot byter lag är Sara Mustonen som har haft en kämpig säsong. Kom igång hyggligt i slutet av mars och april men sen vurpade hon brutalt i Kina på ett etapplopp ingående i World Tour och bröt både handled och flera revben. Kom tillbaka i samband med SM i slutet på juni och gjorde nåt skapligt resultat, men säsongen slutade tidigt för henne. 2017 var hon ju lagkamrat med ovan nämnda Sara men till nästa år ska hon kör i belgiska Experza-Footlogix. Laget som har sin bas i Flandern är ett nygammalt gäng som funnits länge. Regionen sponsrade tidigare men nu har de fått helt utomstående sponsorer och då kan dom också ta in utländska cyklister igen. Tidigare har både Susanne Ljungskog och Emma Johansson kört i laget.

På herrsidan rör det på sig en del. Har lite rykten som jag får återkomma med men helt klart är att Sveriges bästa manliga landsvägscyklist, Tobias Ludvigsson, är kvar i FDJ där han har ett år kvar på kontraktet. Tobias som glimtat till under säsongen och har varit som bäst på tempoetapper i olika etapplopp som exempelvis sjätte platsen på Spanien Runt. Dessutom fick han ju äntligen vinna SM-tempot. Han har också visat sin goda klättringsförmåga då och då.

Hans lillebror Fredrik har ju varit skriven för danska Christina Jewelry men det har inte varit någon vidare ordning i det teamet och speciellt många race har det inte blivit. Nu ser han dock ljust på nästa år då han ska göra Gustav Höög sällskap i norska kontinentallaget Team Coop. Det kan ge honom en ny chans. Hoppas han lyckas ta den. Höög har varit bra i år men han kör också i ett lag med riktigt bra cyklister varför han ofta fått offra sig. Någon måste göra det också och inte mints orka göra det. Låter enkelt men det är ju en konst det också.

Hampus Anderberg som också inledde säsongen i juvellaget som blev nåt helt annat hittade sedan plats i belgiska T.Palm-Pole och fick ihop ett riktigt bra tävlingsprogram. SM-trean i tempo och femman i linje blir nog kvar i det belgiska laget nästa år men dras just nu med en skada som han försöker få bukt på.

Det är lite om några av våra svenska landsvägscyklister. Snart kommer det nog lite till.

Tills dess, ciao
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se