Roberto Vacchi Logotype

Froomes framtid, hur blir den?

Publicerat den 15/12 2017 kl 15:53 i Cykel

Bomben briserade i tisdags. Chris Froome, en av nutidens största cykelstjärnor och slutsegrare på fyra Tour de France, lämnade ett positivt dopningsprov i samband med Vuelta a Españas 18:e etapp. Eller är det ett positivt dopningsprov? Det visade nämligen spår av salbutamol, ett ämne som finns i framförallt astmamedicinen Ventolin. Den använder Froome som har astma sedan barnsben. Salbutamol är ett ämne som vidgar luftrören och som får luftvägarna att slappna av. Förr krävdes dispens för att överhuvudtaget få använda det, numer behövs inte det till en viss nivå. Det är den nivån som Froome översteg med det dubbla av det tillåtna. Men som sagt, när Salbutamol upptäcks så klassas det inte som ett Antidoping Rules Violation utan ett Adverse Analytical Finding. Vad är skillnaden då? Med Salbutamol (och en hel del andra ämnen) så kan det finnas orsaker till att värdena är höga. En del studier visar att det kan variera beroende på hur man mår, om man är uttorkad osv. Om man jämför med tyngre substanser så kan man alltså bevisa att det kan finnas anledning till att värdena är som dom är. Och det är det som Froome och hans Team Sky nu ska försöka lägga fram bevisning för, att han inte tog över de 1.600 mikrogram på 24 timmar (fördelat på max 800 mikrogram per 12 timmar) och att han trots det hade 2.000 nanogram/ml i urinen mot tillåtna 1.000.

Vad jag har kunnat läsa mig till så är detta väl tilltagna nivåer. Jag minns när det blev känt att Martin Johnsrud Sundby råkat ut för samma sak som Froome så berättade svenska landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson att om någon av de svenska åkarna behövde mer än 800 mikrogram per dygn så var man enligt honom för sjuk för att vare sig kunna träna och än mindre tävla. Nivåerna ska alltså vara väl tilltagna.

Froome menar dock att han inte gjort sig skyldig till något fel. Han menar att han hållit sig till de tillåtna nivåerna och att han ju testades i stort sett varje dag under Vueltan, speciellt då han hade ledartröjan. Det har ju i och för sig inte hindrat andra att ta genvägar förr. Och det faktum att han låg rätt i de tidigare och efterföljande testerna friar ju inte honom för detta positiva test.

Fuskade han? Och kan han dra någon nytta av detta ämne? På den första frågan är det svårt att säga om han hade en tanke bakom eller om dom helt enkelt balanserade på gränsen. Han berättar ju att han hade haft det tufft med andningen dagen innan och att han genom att lyssna med sin läkare fick tillåtelse att öka dosen men att det ändå skulle vara inom det tillåtna. Och fråga två, jo, i höga doser och under längre tid så är det bland annat muskeluppbyggande. Det är ju också därför det är reglerat. Och klarar man sig inte på dom doserna så får man ansöka om ett så kallat Therapeutic Use Exemption (TUE), ett undantagsintyg helt enkelt. Man ansöker om detta och både Wada och det internationella förbundet ska godkänna det. Då är man i en akut situation och då tycker väl jag att man inte ska kunna tävla.

Var det någon särskild skillnad på etapp 17 och 18 då? Ja, det kan man väl säga. Om man jämför med den som slutade tvåa totalt efter Chris Froome, Vincenzo Nibali, så tappade britten på etapp 17 till Los Machucos 42 sekunder på italienaren. Då var ju Froome i en liten kris och i stort sett alla konkurrenterna körde ifrån honom. Man undrade om det började bli för mycket att satsa på både Tour de France och Vueltan. Dagen efter, på etapp 18 till Santo Toribio de Liébana, så vände Froome på steken och körde ifrån Nibali med 21 sekunder och matchade de bästa samtidigt som Nibali hade det lite tungt i finalen.

Hur ser hans framtid ut nu då? Ja ni, många är irriterade över att Froome och Team Sky samt Internationella Cykelförbundet väntade så länge från att detta blev känt för parterna tills att det kom ut. The Guardian och l’Equipe hade fått nys om detta och då passade Froome et al på att gå ut med det själva en stund före tidningarna. Men i dessa fall har inte Internationella Cykelförbundet något krav på sig att nämna något då det är ett ämne av ”mildare” slag. Man skulle ju däremot kanske tänkt sig för i Team Sky om att själva gå ut med detta då man i teamet menar att man är det renaste laget, med den bästa moralen och ett tuffare antidopningsschema än något annat lag. Men i sak gjorde man inget fel.

Jag tror det kan bli svårt nog för Froome att bevisa sin oskuld och har dessutom svårt att tro att han kommer att frias helt. Någon form av straff blir det nog. Så har det blivit för de flesta fall som liknar detta. Samtidigt är det svårt att veta hur många vi får reda på då det kanske löser sig med de som det berör om man nu kan bevisa sin oskuld. Men blir Froome fälld så blir han av med slutsegern i Vueltan och med bronset från tempo-VM som han för övrigt tog samma dag som de fick reda på det positiva testet (20 september).

Med tanke på att Bradley Wiggins och Team Sky ifrågasatts tidigare (bland annat på grund av just TUE som Wiggins sökte och fick godkänd innan Touren 2012 som han vann men också en påse med något ”mystiskt” innehåll som man transporterade från Storbritannien till Frankrike i samband med Criterium du Dauphiné) så kan detta faktiskt riskera lagets existens. Om Froome nu fälls vill säga.

Samtidigt, Froome har känts så otroligt avslappnad under hela denna tid, i alla fall utåt sett. Glada miner när 2018 års tävlingströja presenterades (bilden), på Giro d’Italias lagpresentation dök han upp i ett klipp och berättade att han skulle köra den 101:a upplagan och så vidare. Han kanske är övertygad om att han kan bevisa sin oskuld. Vi får väl se. Snart drar säsongen 2018 igång och han har rätt att tävla, tillsvidare.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Cykelfantasten:

11/10/2018 kl 18:32

På lördag är det så dags för Il Giro di Lombardia - La Garra deglie Foglie Morte. Världsmästaren Alejandro Valverde tar förutom sin första VM-triumf även hem sitt första Lombardiet. Så härlig cykelåkning de senaste dagarna från italienska endagslopp. Mycket attacker och Bernal äntligen tillbaka och direkt topp-10. Gaudu visar vilken talang han är och glöm inte bort Sam Oomen. Italiens främsta hopp - Vincenzo Nibali. Jag skulle säga att detta om något är VM! VM där de bästa är med både vad gäller 3-veckors och tuffa endagsklassiker.

Cykelfantasten:

29/9/2018 kl 11:16

VM idag med dameliten. En notis: Edwige Pitel, 51, dryga 31 år äldre än yngsta lagkamrat och drygt 32 år äldre än yngsta deltagare. Tror Van Vleuten tar dubbeln och att Tom Dumoulin tar revansch i morgon.

Cykelfantasten:

16/7/2018 kl 20:48

Vilka hyperintressanta alpdagar det kommer att bli. Sky kan spela med sina kort och Bernal kommer om han är tillräckligt återställd under flera bergsetapper att kunna gå loss. Blir Bernal show i bergen och en Bernal som vi kommer få se få vänta in Froome omvartannat då han är vid sidan om densamme.

Cykelfantasten:

7/7/2018 kl 10:49

Tror Jakob Fuglsang hamnar på podiet i Paris. Idag vinner Peter Sagan!

Cykelfantasten:

6/7/2018 kl 16:35

I morgon är det så dags för Tour de France. Tippar yngst i startfältet som slutsegrare, Egan Bernal. Denne fantastiske colombian, född 13 januari som en viss Pirat, är som jag ser det nr 1 i bergen. Född 1997 - året då jag började följa cykelsporten. ¡Venga Egan!

Alfredo Miguel Peña:

6/7/2018 kl 16:32

Froome friades och kan köra touren. Mycket konstigt hur har det gått till. Jag älskar cykelsporten, men det har luktar mycket illa. Jag vägrar se årets Tour. Sky, Uci, wada och cykelsportens omertà håller på att förstora den vackraste av alla sporter.

Roger:

2/7/2018 kl 12:22

Christer, du kanske tog ut avstängningen för tidigt? http://road.cc/content/news/244423-breaking-news-chris-froome-cleared-salbutamol-case

Christer Johansson:

5/6/2018 kl 09:02

Det verkar som vi får vänta länge på avgörandet. Sky och Froome har lämnat över en diger lunta på 1500 sidor med vetenskapliga studier för att bevisa sin oskuld. Troligtvis hinner han köra Touren (och vinna?) innan domaren Ulrich Haas hunnit läsa den.

Cykelfantasten:

5/5/2018 kl 11:07

Tog för givet att Valgren Andersen var med med tanke på den fina form han visat nyligen. Han liksom många andra som visat fin vårform senaste veckorna satsar fullt ut på Touren istället. Schachmann fick jag upp i huvudet inför dagens repris som en tänkbar prologsegrare. Idag tippar jag någon som garanterat är med - Elia Viviani. Live ska man väl bli mer skärpt.

Cykelfantasten:

4/5/2018 kl 07:41

Då var det äntligen dags för Giro d'Italia - årets första Grand Tour! Tippar Fabio Aru som slutsegrare. Vidare klämmer jag till med tre danskar topp-10 på prologen i Jerusalem genom Michael Mørkøv, Mads Pedersen också segraren Michael Valgren Andersen som fortsätter den danska framgångsvågen 2018 --> Pedersen-Valgren Andersen-Fuglsang. Ja, sex danskar är med i årets Giro. Mest intressant tycker jag Niklas Eg blir att följa. Han kommer att åka riktigt bra på några av de riktigt tuffa etapperna. Andra att följa med intresse: Oomen, Hamilton, López, Hirt, Ciccone, Maestri, Formolo, Felix G, Konrad, Reichenbach, Campenaerts, Carapaz och Woods. Äldst då? - Tuft. Yngst? - Pedersen. Flest starter? - Pozzovivo. 4 födelsedagsbarn den 6/5. 32 nationaliteter. Också är en norrman med och bara en tidigare slutsegrare - den regerande Tom Dumoulin.

Christer Johansson:

31/3/2018 kl 12:29

Nu börjar Froomes framtid klarna. Efter att LADS förklarat Froome skyldig till en dopingföreteelse och han inte godtagit den föreslagna avstängningen går nu ärendet till UCIs Tribunal. Där kommer den enväldige domaren Ulrich Haas att hålla förhör med båda parter och senare avkunna sitt utlåtande. Nämnas bör att ingen hittills blivit frikänd i Tribunalen och det troliga är att Froome avstängs på två år. Dock kommer detta nog inte avslutas innan Girot och kanske inte heller innan Touren. Huruvida avstängningen blir retroaktiv eller inte är inte helt klart och det kan betyda att Froome behåller sina resultat i årets Giro och kanske även Touren. Helt klart är dock att han fråntas fjolårets Vuelta.

Cykelfantasten:

18/1/2018 kl 18:07

Medvetet eller inte - Chris Froome verkar onekligen veta till 100 % vad han gör. Vill sticka in så här inför annalkande 2 st bergsetapper i Tour Down Under att jag i år är mycket spänd på att få följa danske klättraren Niklas Eg och walesiske Owain Doull som tog OS-guld i lagförföljelse å det senaste. Ny favoritcyklist från förra året som nu gått till Team Sky, colombianske Egan Bernal född -97, blir också hyperintressant. Ny Pantani? Sam Oomen, Pierre Latour och Brendan Canty (sistnämnde hemmacyklist) även de framtida storcyklister i etapploppen jag kommer bevaka lite extra.

Christer Johansson:

21/12/2017 kl 21:33

Froome kommer få chansen att visa att han kan uppvisa samma värden efter att ha tagit de doser han uppgivit på dopingtestprotokollet. Jag tror han kommer att få svårt för det. En teori som diskuteras på cykelforumen är att Froome genom sin svärmor fått insikt i de metoder för att bli av med fett utan att tappa muskler som används av kroppsbyggarna. Eftersom 1200 ng/ml är den gräns vid vilken provsvar rapporteras till utövaren gäller det att hålla sig under den. Värden på tex 1150 ng/ml rapporteras inte trots att de egentligen är ett AAF. Det vore intressant att få veta Froomes värden i de 18 prover som inte översteg 1200 ng/ml. En kommentar om Ulissis avstängning. Denna bestämdes efter de regler som gällde före 1 januari 2015. Numera gäller 4 år för avsiktlig doping och 2 år vid oavsiktlig doping.

Roger:

21/12/2017 kl 16:38

Jo jag noterade just det nedan "Det är ju också så att det finns restriktioner för hur mycket och ofta man får inhalera inom en viss tidsram", men likväl är detta något som stödjer att resultaten kraftigt påverkas utav ansträngning och uttorkning... Hur mycket får vi i slutändan se när de är klar med utredningen. Som jag skrev ovan med utgång från denna studie så finner inte jag det helt omöjligt att WADAs gränsvärde kan överskridas för vissa individer trots att man följt reglementet. Så en grundlig uppföljning är på plats. Det har också cirkulerat uppgifter om att man inte kan uppnå denna koncentration Salbutamol i urinen utan att använda tabletter, det kan man helt tydligt enligt denna studie... Dessutom visar den tydligt att "högstanivåerna" koncentrerad Salbutamol i urinen kommer mycket senare (4h efter inhalering) under ansträngning och uttorkning jämfört med vila, också viktigt då det påstås av flera att den "toppar" efter ca 2 timmar... Så hur mycket kan man flytta denna gräns med hjälp av hård ansträngning och hur mycket kan man påverka koncentrationerna av Salbutamol över en längre period av höga intag kombinerat med hög ansträningsnivå.

Christer Johansson:

21/12/2017 kl 16:02

Jag påminner än en gång att högsta tillåtna dos under 12 timmar är 800 mikrogram salbutamol genom inhalator. Att en enstaka dos på 1600 mikrogram ger dessa utslag är inte konstigt eftersom det är dubbla tillåtna dosen.

Roger:

21/12/2017 kl 13:28

“We observed a pronounced impact of exercise and dehydration on the urine concentrations of salbutamol. In EXD, we observed that 42% of the urine samples collected 4 h after drug administration had concentrations of salbutamol that exceeded the decision limit (1200 ng/mL) for salbutamol. Moreover, when subjects were inactive (R), 31% of the urine samples collected 1½ h after administration exceeded the decision limit” Det här är det som ger ett visst stöd för Froome, det är tydligt att studien visar att ansträngning och uttorkning påverkar koncentrationsnivåerna av Salbutamol. “The maximum individual urine concentrations were 2404, 2547, and 1308 ng/mL for EX, EXD, and R, respectively.” Det här är intressant för det visar att man kan nå mycket höga koncentrationer av Salbutamol med hjälp av en vanlig inhalator, 8 x 200 mikrogram/dos i detta fall (tot. 1600 mikrogram), så enligt mig så är det inte fastlagt att endast tabeletter/blodpåsar eller dyl. gör det möjligt att nå dessa nivåer. Väger man också samman detta med min inledande kommentar som tydligt visar att koncentrationsnivåerna påverkas kraftigt av fysiskt arbete samt uttorkning… Man kan också se att de högsta nivåerna (EXD= Excercise and dehydrated) nåddes efter 4h medan för de som vilade (R), nåddes redan vid 1,5h OM det nu är så att Froome använt tabletter, så kommer utredningen att visa det, då det finns flera studier som visar just detta att man kan se skillnad på inhalerad Salbutamol och tablettform. Det är ju också så att det finns restriktioner för hur mycket och ofta man får inhalera inom en viss tidsram, som också nämns nedan, men om utgår från denna studie så finns det åtminstone ett värde i att utreda detta ytterligare, om så inte för Froomes skull så för WADA:s riktlinjer där deras gränsvärde på 1200 ng/ml, inte helt omöjligen kan överskridas. (enligt mina egna slutsatser), utifrån att man som professionell cyklist anstränger sig hårt över lång tid, och hur det påverkar koncentrationsnivåerna och tiden för högsta noteringen (4h efter inhalation) av Salbutamol. Jag tänker inte fördjupa mig i vilka följderna kan komma att bli vid ett sådant utfall, men vist någon form av regeländring, förskjutning av gränsvärde eller varför inte göra gränsvärden lite mer förlåtande om det inte finns någon annan väg, då studier där man inhalerat 1600 mikrogram och sedan utfört diverse tester inte visar någon som helst prestationshöjning… Ja förutom höjd puls men det räknas inte… ;)

Christer Johansson:

20/12/2017 kl 00:45

Problemet är att man inte kan 1600 mikrogram i en dos eftersom regeln säger 1600 mikrogram/24 timmar men dock högst 800 mikrogram/12 timmar. Den korta halveringstiden gör att efter de tolv timmarna har nästan all sabutamol försvunnit ur urinen och den nya dosen på 800 mikrogram, även om den tas som en enda dos, kommer inte att ge ett värde som räknas som AAF. Jag tror att de höga värdena endast kan förklaras med intagande av sabutamol i tablettform vilket är ett dopingbrott. Vi får se hur CADF hanterar detta.

Roger:

20/12/2017 kl 00:14

Det finns ju studier som ger visst stöd för Froome... The influence of exercise and dehydration on the urine concentrations of salbutamol after inhaled administration of 1600 µg salbutamol as a single dose in relation to doping analysis. Abstract The present study investigated the influence of exercise and dehydration on the urine concentrations of salbutamol after inhalation of that maximal permitted (1600 µg) on the 2015 World Anti-Doping Agency (WADA) prohibited list. Thirteen healthy males participated in the study. Urine concentrations of salbutamol were measured during three conditions: exercise (EX), exercise+dehydration (EXD), and rest (R). Exercise consisted of 75 min cycling at 60% of VO2max and a 20-km time-trial. Fluid intake was 2300, 270, and 1100 mL during EX, EXD, and R, respectively. Urine samples of salbutamol were collected 0-24 h after drug administration. Adjustment of urine concentrations of salbutamol to a specific gravity (USG) of 1.020 g/mL was compared with no adjustment. The 2015 WADA decision limit (1200 ng/mL) for salbutamol was exceeded in 23, 31, and 10% of the urine samples during EX, EXD, and R, respectively, when unadjusted for USG. When adjusted for USG, the corresponding percentages fell to 21, 15, and 8%. During EXD, mean urine concentrations of salbutamol exceeded (1325±599 ng/mL) the decision limit 4 h after administration when unadjusted for USG. Serum salbutamol Cmax was lower (P<0.01) for R(3.0±0.7 ng/mL) than EX(3.8±0.8 ng/mL) and EXD(3.6±0.8 ng/mL). AUC was lower for R (14.1±2.8 ng/mL·∙h) than EX (16.9±2.9 ng/mL·∙h)(P<0.01) and EXD (16.1±3.2 ng/mL·∙h)(P<0.05). In conclusion, exercise and dehydration affect urine concentrations of salbutamol and increase the risk of Adverse Analytical Findings in samples collected after inhalation of that maximal permitted (1600 µg) for salbutamol. This should be taken into account when evaluating doping cases of salbutamol.

Christer Johansson:

19/12/2017 kl 23:09

Har nu tittat igen på 18:e etappens sista 93 km. Under den tid Froome är i bild använder han inte inhalatorn och eftersom en kameramotorcykel hela tiden följer täten på klungan så hade vi nog fått se om han hade använt den. Han har ju också sagt att han inte använder den under tävlingen längre. Alltså är det minst 5 timmar sedan han tagit salbutamol i inhalerad form när han går i mål. Salbutamol har en kort halveringstid och den högsta koncentrationen inträffar efter ca två timmar efter intagandet. Enligt denna studie http://sci-hub.la/10.1097/jsm.0000000000000072 från 2014 var det högsta värdet som uppmättes efter att ha inhalerat 800 mikrogram på en gång 850 ng/ml för en kaukasisk man. Tilläggas bör att studien utfördes i 35 graders värme och att försökspersonerna ansträngde sig tills de tappat 5% av kroppsvikten. Det förefaller därför otroligt att tre puffar dvs max 300 mikrogram några minuter före provtagningen skulle bidraga nämnvärt till det uppmätta värdet 2000 ng/ml. En annan fundering är om chaperonen över huvud taget tillåtit Froome att inhalera före provtagningen. Enligt WADAs riktlinjer för provtagning att man får "obtaining and receiving necessary medical treatment". Om inhalering av salbutamol för att inte hosta under intervjuer är att betrakta som nödvändig medicinsk behandling kan diskuteras. Eftersom det är mycket otroligt att det höga värdet beror på inhalerad salbutamol inom de tillåtna gränserna, 800 mikrogram/12 timmar, inställer sig frågan vad kan det annars vara? Två teorier har diskuterats på twitter och cykelforum, nämligen en kontaminerad blodpåse eller att Froome använt salbutamol i tablettform och råkat ta för många eller för starka tabletter. I båda fallen rör det sig om medveten doping och den troliga avstängningen blir då fyra år. Enligt vissa källor är det möjligt att avgöra om salbutamolen inhalerats eller intagits som tabletter. Är det så torde utgången vara ganska given med tanke på de väldigt höga värden Froome uppvisar, De högsta som uppmätts faktiskt.

Ove Nilssons:

17/12/2017 kl 17:15

Finns det några paralleller med användningen av astmapreparat bland norska skidåkare och cyklister som Froome i detta fall? Läste en intervju med en sakkunnig där han nämnde nebulatorns roll och hur den skiljde sig från vanlig inhalator.

Garry Jones:

16/12/2017 kl 20:20

Ola Larsson. Meningslöst att jämföra Contador med Johaug. Contador tog Clenbuterol. Johaug tog Clostebol. Nu får vi hoppas Froome kan bevisa sin oskuld. Om han har gjort det så har han kastat bort sin karriär på flyt. Därför tror jag att han har tagit tillåtna mängder.

Peter:

16/12/2017 kl 14:54

Alla har ju en åsikt. Själv vill jag låta dopningsbyrån fatta beslutet. Men hur det än blir skadar detta en fin, men till och från oren sport. Att nu misstänka ytterligare en "nr 1" gynnar inte sporten. Sen spelar det ingen roll om han fälls eller inte.

Lars Herthelius:

16/12/2017 kl 10:43

Hej Roberto! Väl skrivet! Allt som frankommit får en att tveka. Det har jag också gjort emellanåt när Froome och team Sky eldat på och lämnat övriga därhän. Samtidigt vill man inte måla fan på väggen men det skadar cykelsporten. Sen får vi se hur mycket. Med vänlig hälsning, Lars

Leif Johansson:

16/12/2017 kl 09:37

Flera tvivlar på att Froome kommer ut ren av detta.. http://www.bbc.com/sport/cycling/42367974

Ingmar Anderuth:

15/12/2017 kl 17:51

Från Fass KOL Vuxna (inklusive äldre och ungdomar) För lindring av akuta symtom inklusive bronkialspasm rekommenderas en startdos på en inhalation (100 mikrogram) för vuxna. Maximal vid behovsanvändning under 24 timmar ska inte överskrida 8 inhalationer (motsvarande 800 mikrogram). De har alltså dispens för dubbelt så mkt. Har man sådana behov då sitter man inte på en cykel.....eller

Christer Johansson:

15/12/2017 kl 17:38

Eller annars var han övertygad om att detta inte skulle komma ut. Men så förlorade Cookson.

Fredrik Påsse:

15/12/2017 kl 17:21

Tycker inte 800 mikrogram per 12 timmar är speciellt väl tilltaget. Varje puff ur en inhalator är 100 mikrogram, en tablett ventoline innehåller 2000 mikrogram. Om man se antar att koncentrationen i urinen blir mycket högre för en idrottare som svettas mycket under lång tid, så skulle säkert 2 puffar räcka för att överskrida gränsvärdet om dom sker relativt sent på en etapp.

Ola Larsson:

15/12/2017 kl 16:35

Det jag tycker är beklagligt är att man diskutera lite på samma sätt gällande problematiken kring Johaugs värden. Jag menar Contadors värden, när han åkte fast var betydligt lägre än Johaugs och där lades inga fingrar mellan. Nu menar jag inte att Frome skall fällas då jag inte är tillräckligt påläst i fallet. Men på min tid när det gällde astmatisk medicin såsom bricanyl som har samma effekt, var jag tvungen att söka både nationellt och internationellt för att få bruka medicinen med intyg från överläkare att jag haft astma sedan barnsben. Jag testades både i Sverige men också flertalet gånger utomlands på tävlingar och st var aldrig en diskussion då jag höll mig till angiven medicinering. Jag kan säga med erfarenhet att öka medicinering behövdes vid kraftig förkylnings symptom och då kunde man inte tävla. Hälsningar Ola

Leo:

15/12/2017 kl 16:02

Tiden får utvisa hur det går för Froome,men jag tycker det har blivit tråkigt att se hans dominans hela tiden och dessa tjatiga huvudrörelser! Spännande 2018 väntar.Tack för ordet.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se