Roberto Vacchi Logotype

Giro d’Italia 2018, etapp 11-15

Publicerat den 9/12 2017 kl 08:39 i Cykel

Efter att Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad så har experter om läget i just Jerusalem varnat för att det kan bli ganska mycket oroligheter. Att flytten av USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem kommer att ta lång tid kan ju också det skapa oro under en längre period. Oro är det nog också hos arrangörerna av Giro d’Italia. Vi får väl återkomma gällande om starten i Jerusalem den 4 maj blir av.

Jag fortsätter i alla fall att köra vidare med min lilla presentation av Giro d’Italias etapper, nu etapp 11 till och med 15. Dessa dagar fortsätter resan norrut för att komma till en av årets absolut tuffaste etapper. Till Monte Zoncolan.

Etapp 11, 16 maj, Assisi-Osimo, 156 km
Et 11
Det var just hit, till startstaden Assisi, som jag skrev om i första bloggen om Giropresentationen som Gino Bartali cyklade till med falska dokument för att hjälpa judar under andra världskriget. Denna etapp blir med all säkerhet väldigt känslosam för många i karavanen. Efter de två bergsprisen Passo del Termine (första gången i Girot) och Valico di Pietra Rossa kommer man till Filottrano och en rejäl ”muro”(vägg) som är karaktäristiska i Marche regionen. Filottrano är Michele Scarponis hemstad och det var här han blev påkörd av en lastbil i år veckan före Girostarten och dog av skadorna. Etappen fortsätter att vara kuperad och med en brant om än kort klättring till mål. Tredje gången man har målgång i Osimo, senast 1994.

Etapp 12, 17 maj, Osimo-Imola, 159 km
Et 12
De två kommande etapperna är väldigt lättåkta och man tänker först och främst på att det kommer att bli två klungspurter. Men kikar man lite extra på slutet av den 12:e etappen så ser man ett bergspris och det är beläget på Tre Monti. Här körde man cykel-VM 1968 då Vittorio Adorni vann och här hade man målgång på en etapp 2015 som Ilnur Zakarin vann. Han gick solo då och man körde visserligen tre avslutningsvarv här och klättringen således tre gånger. Men den är tillräckligt tuff en gång och kommer nog att ställa till det för flera (alla?) spurtare innan målgången på Ferraris motorbana.

Har ni sett min senaste auktion? Ni hittar den här.

Etapp 13, 18 maj, Ferrara-Nervesa della Battaglia, 180 km
Et 13
Också denna avslutning ”störs” spurtarna av lite klättring på slutet men ska inte vara lika komplicerat som till Imola. Det är när man passerat målet i Nervesa della Battaglia som man ger sig ut på en 30 kilometer lång runda och då med Montello klättringen att ta sig över. Det var Montello man hade med på VM 1985 när Joop Zoetemelk vann herrarnas linjelopp någon månad innan 39-årsdagen. Per Christiansson var nära att ta amatörtiteln men vurpade i sololedning i den sista 90-graders svängen i loppet, nån kilometer före mål. Det var också Montello man hade i bansträckningen när Michael ”Roddarn” Andersson tog silverpengen på tempo-VM 1999, bara slagen med 14 sekunder av Jan Ullrich.

Etapp 14, 19 maj, San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan,  181 km
Et 14
Det här är en etapp många längtat efter. Inte minst vi som följer tävlingen vid sidan om. Det är sjätte gången man har målgång på detta ”monster”. Man tar sig an Zoncolan via Ovaro och alltså från den tuffaste delen, så tufft (och trångt) att man just i Ovaro kommer att stoppa servicebilarna för att ersätta dom med motorcyklar som får assistera cyklisterna vid tekniska problem. Men denna dag handlar inte bara om vad cyklisterna får till huvudrätt utan också om förrätten. De fyra bergspris som föregår avslutningen. Monte di Ragogna, Avaglio, sedan med 45 kilometer kvar går man in på Passo Duron och Sella Valcalda-Ravascletto. Många kommer nog vara ”mätta” redan då.

Etapp 15, 21 maj, Tolmezzo-Sappada, 176 km
Et 15
Efter en välkommen vilodag, ovanligt nog på en söndag, är det ”bara” veckan kvar. Och man inleder den med en etapp i Dolomiterna. Upp och ner hela dagen från starten i Tolmezzo. Högsta punkten är på Passo Tre Croci på 1.805 meter över havet. Totalt fyra bergspris och med en seg ”dagen-efter-vilodagen” kan någon kanske köra bort sig här. Sista fyra milen är ingen lek och väl framme i Sappada (längdåkaren Pietro Piller Cottrers hemort) så lär det vara små majbrasor i benen på de flesta. Men många spektakulära klättringar återstår.

Nästkommande fem etapper får ni läsa om snart.

Ciao
Roberto

Girokartan #2

Kommentarer

Leif Johansson:

13/12/2017 kl 08:39

Är det tänkt att Froome skall delta i Girot nästa år tro. Han är visst ute i lite blåsväder nu enligt VG.no "En av dopingprøvene Chris Froome (32) leverte under Spania rundt i september, viste for høy konsentrasjon av virkestoffet salbutamol, som er vanlig i astmamedisin." Astmamedicin är tydligen populärt!!

Roberto Vacchi:

10/12/2017 kl 22:06

Tack för snälla ord Leif. Roberto

Leif Granberg:

10/12/2017 kl 09:46

Dina presentationer är fantastiska. Jag inser varför en väl förberedd kommentator som du levererar i världsklass. Du förtjänar en väl förberedd publik också och dina presentationer av Girot är verkligen en hjälp till det. Tack Vacchi

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se