Roberto Vacchi Logotype

Giro d’Italia 2018, etapp 6-10

Publicerat den 6/12 2017 kl 14:22 i Cykel

Jag fortsätter i denna blogg att presentera Giro d’Italias etapper, denna gång 6:e till och med 10:e. Missade ni de första fem kan ni läsa om dem här. De fem etapper jag presenterar idag kommer definitivt att sätta en viss prägel på etapploppet. Vilka är med i matchen och vilka kommer inte att vara det. Tre tuffa målgångar uppför av de totalt åtta i årets Giro. Många om man ser till de senaste åren.

Etapp 6, 10 maj, Caltanissetta-Etna, 163 km
Et 6
Den första riktiga bergsetappen tar cyklisterna upp på 1.736 möh där målgången är belägen på vulkanen Etna. Denna gång tar man sig upp till målet en väg som tidigare aldrig använts under Giro d’Italia. I och för sig är det blott femte gången man har målgång här under Girots 101 åriga historia. Ifjol vann slovenen i UAE-teamet, Jan Polanc. En lång utbrytning som höll. På vägen dit vurpade Steven Kruijswijk i en högersväng där cyklisterna var på väg åt fel håll. Man kom väl lite för fort in i svängen helt enkelt. Ilnur Zakarin vurpade också men kom ändå tvåa på etappen.

Etapp 7, 11 maj, Pizzo-Praia a Mare, 159 km
Et 7
Nu är man på fastlandet och en etapp som troligtvis slutar med en klungspurt, även om det handlar om en ganska kuperad del strax före målgång. Men, tänk om det blåser lite denna dag. Nu är det ju svårt att få till någon sådan där Flandern kantvindskörning i Italien men man åker i alla fall utmed Kalabriens kuststräcka i stort sett alla kilometerna. Samtidigt ser jag hellre att det är en solig varm dag så vi får njuta av det vackra vi passerar.

Etapp 8, 12 maj, Praia a Mare-Montevergine di Mercogliano, 208 km
Et 8
Här kommer den andra riktiga målgången uppför. Start vid gårdagens målstad och en hel del utmed kusten igen. Men det är den kuperade första halvan och den sista klättringen som är intressanta. I det förstnämnda går utbrytningen (väl?) och i den sista ska favoriterna försöka ställa av varandra. Montevergine di Mercogliano är ingen brutal klättring men tillräckligt tuff för att kunna göra skillnad. Giro d’Italia verkar gilla Montevergines sanktuarium då det faktiskt är sjätte gången senaste 20 åren man har målgång intill den. Senast 2011 då Bart De Clercq vann. Belgaren kom med i den långa utbrytningen och var den enda som höll undan. Han blev så när ikappåkt. En meter efter målgång var salig Michele Scarponi en halvmeter före De Clercq. Det var nära kan man säga.

Etapp 9, 13 maj, Pesco Sannita-Gran Sasso d’Italia,  224 km
Et 9
Det var på tiden att man återinförde Gran Sasso d’Italia i Giro d’Italia sträckningen. Det är femte gången man har mål här och senast var det Marco Pantani som vann. Året var 1999, samma år som han i slutet av etapploppet blev hemskickad med för högt hematokritvärde. Varje gång har målgången varit belägen på Campo Imperatore, en oerhört vacker plats. En platå långt uppe i denna bergskedja som ingår i Appenninerna som ju sträcker sig genom hela Italien. Klättringen till mål är hela 45 kilometer med några släta partier. Med tanke på etappens längd kan detta att bli en av de mest sevärda sträckorna.

Etapp 10, 15 maj, Penne-Gualdo Tadino, 239 km
Et 10
Denna etapp, dagen efter andra vilodagen, är årets längsta. 239 härliga kilometer. Men också känslosamma kilometer kan tänkas. Det här området påminner oss om de jordbävningar som drabbat denna vackra del av Italien. Bara senaste året en handfull gånger med olika grad. Man kommer bland annat att passera Hotel Rigopiano i den första klättringen. Det var i och för sig ingen jordbävning men däremot en fruktansvärd lavin, den 18 januari i år, som raserade hotellet och där 29 människor dog. Den värsta lavinolyckan på 100 år i Italien.
Avslutningen av etappen är ganska lättåkt men fram dit är det kuperat och tre mil före mål passerar man ett bergspris, i Annifo.

Nästkommande fem etapper får ni läsa om snart.

Ciao
Roberto

Girokartan #2

Kommentarer

Sven-Åke Thoresen:

12/2/2018 kl 12:46

Tack för detta!

Roberto Vacchi:

10/12/2017 kl 22:06

Hej Per-Åke! Jo, tänkte det. Också för Tour de France så småningom. Roberto

per åke:

6/12/2017 kl 18:06

Tack för dessa två presentationer, fortsätter du med resterande etapper också? Bra jobbat Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se