Roberto Vacchi Logotype

Gnäll över succébanor i Östersund

Publicerat den 16/2 2015 kl 15:40 i Längdskidor

Jag hade nöjet att få vara i Östersund en långhelg i samband med världscupen i längdskidor. Fick äran att vara speaker och jobba dels med en organisation som var väldigt bra och vågade ta ut svängarna, dels också med ett riktigt härligt produktionsteam som jag hade en toppenhelg med.

Via Robin Bryntessons helt galet roliga youtube-klipp fick vi alla som ville se vad Mathias Fredriksson hade tänkt sig för banor veta hur planen var, för länge sen. Första klippet fick vi se redan i juni och det är klart att det kanske var lite svårt att få en uppfattning om hur det egentligen skulle bli. Men att det skulle bli tajt och två rejält branta backar det förstod man ju.
När allt var klart fick åkarna äntligen testa banorna. Givetvis lyckades man fånga upp en del som var väldigt kritiska. Eller egentligen mer gnälliga. För trångt, för brant, för snabbt, för löst, har inget med längdåkning att göra, för kort, inte tillräckligt likt Faluns VM-bana och så vidare.

Här hade vi en organisation som jobbade som galningar för att få till så sportsligt bra banor som möjligt och publikt sett unika sådana. Det är en svår kombo. Innan tävlingarna (och knappt träningen) ens hade börjat var mediernas websidor fyllda med kritik. I och för sig inte så jättemånga åkare men ändå. När tävlingarna är avslutade så är alla så nöjda så dom nästan gör på sig av förtjusning. Jodå, det blev tajt och allt några vurpor men dom flesta får faktiskt åkarna ta på sig själva. Det är lätt att ge Fredriksson skulden för att det är trångt när man i själva verket satt staven innanför skidan än där den ska sitta.
Jag intervjuade Marit Björgen efter sprinten och hon sa att ”igår var jag kritisk men idag måste jag säga att det var riktigt fina banor”. Det var också en häftig känsla att åka genom publiken. Vad ska hon säga, hon tog ju sin 90:e världscupseger och Norge hade fem damer i final (mot vår Stina Nilsson, 3:a). Men hon precis som alla andra som hade suýnpunkter kunde väl kört först och haft en uppfattning sen. För vi ska ju inte glömma bort att konkurrensen om TV- och stadionpubliken samt sponsorerna är ruggig idag. Ska det se, typ, samma ut på alla ställen så är det klippt.

Sen det här snacket med att det hade varit bra om banorna påminnt om dom på VM i Falun och att Östersunds världscup bara var ett genrep för VM. Men alltså, varför skulle Östersund bry sig om att göra kopior, eller närapå, av de banor man har i Falun? Det här var världscuptävlingar lika mycket som alla andra världscuper. Viktiga och prestigefyllda lopp där och då. Inte något litet förhandsjippo. Fråga Finn Hågen Krogh och Charlotte Kalla vad dom tycker. Två tunga segrar för norrmannen och en sylvass seger för Tärendöstjärnan. Hennes åttonde i karriären och första på nästan fem år i världscupen.

Längdåkningen behöver den här typen av tävlingar. Varvat med det som vi är vana vid från förr. Masstarter och individuella sådana. Korta och långa. En del på tuffa banor och andra på mindre tuffa. Variationen behövs, både banprofil- och resultatmässigt, annars blir det ointressant tycker jag. Och sprintarna borde vara det namnet försöker göra sken av, en sprint. Max 1.200 meter. Precis som i Östersund.

Ciao
Roberto

PS. Bilden är tagen av längdoraklet Thord Eric Nilsson.

Kommentarer

tord lindh:

17/2/2015 kl 08:12

bra talat Roberto.ser fram imot sommaren o höra dejo anders refer.cykeltävlingar .ha en bra dag roberto

roger hedlund:

16/2/2015 kl 18:09

Hej. Kul att du gillade banorna, det var inget lätt jobb att bygga. Torsdag veckan innan var allt perfekt och det gick att åka diagonalt i bägge backarna. Tror att jag och mina killar smittade 2timmar sömn varje natt förra veckan för att få till en bana överhuvudtaget. Kul att jag ha att hälsa på dig, det var ju ett tag sedan vi sågs på Camp Södergren. Hälsningar Roger

Leif Rollne:

16/2/2015 kl 16:44

Tack för några sanningens ord. Tyckte att banorna verkade vara av bra kvalitet. Såg bara tävlingarna på TV men hörde din ljuva röst ändå. Längtar också till sommarens cykelfester med dig och Anders som kommentatorer.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se