Roberto Vacchi Logotype

Göran ”Ökenkungen” Karlsson har gått ur tiden

Publicerat den 28/5 2020 kl 15:18 i Okategoriserade

Cykelsverige har nåtts av nyheten att en av Sveriges allra första professionella cyklister, Göran Karlsson, har gått ur tiden. Göran Karlsson blev samtidigt med Knut Karlsson Sveriges första proffscyklister. Båda blev professionella i italienska Carpano (italiensk likörproducent) som hade ett riktigt starkt lag med bland andra de två stora stjärnorna Gastone Nencini och Nino Defilippis.

Göran Karlsson blev Nordisk Mästare 1959 i Tammerfors men det var slutsegern på Tunisien Runt (Knut K blev 3:a totalt) samma år som gav eko. Han vann också den 25 mil långa femte etappen. På den tiden var de Nordafrikanska etapploppen prestigefyllda tävlingar. Smeknamn var populära bland idrottsstjärnor och Karlsson blev efter den segern känd som ”Ökenkungen”. Han hamnade framförallt tack vare den slutsegern också på topp-10 som en av årets idrottare på den prestigefyllda listan som medlemmarna i Sportjournalisternas Klubb Stockholm årligen röstar fram. En lista som det året toppades av Ingemar Johansson som på Yankee Stadium i New York hade golvat Floyd Patterson sju gånger innan domaren bröt matchen.

1960 blev som sagt ”Ökenkungen” proffs i italienska Carpano och om det är många som känner till att Gösta ”Fåglum” Pettersson blev 3:a 1970 så är det betydligt färre som vet att Karlsson 10 år tidigare var den första svensk att vara med i ”la Grande Boucle”. Det var den 47:e upplagan av tävlingen och på den tiden körde man med nations- och regionslag. Så ovan nämnda Nencini vann totalt och Defilippis tog etappsegrar men det var för det italienska landslaget. Göran Karlsson å sin sida var inbjuden att köra i ett internationellt lag med två österrikare, två danskar, två portugiser och en polack. Tyvärr bröt ”Ökenkungen” på den åttonde etappen.

Den professionella karriären fortsatte 1961 i ett franskt lag, Margnat-Rochet-Dunlop. Sedan återvände Karlsson till Sverige och körde några säsonger till som amatör. Men cyklingen släppte han aldrig. Med boende i Spanien tog han under årens lopp många finrundor med kompisar som Owe Adamsson och Paul Munther.

Göran Karlsson från Norrköping, där cykelkarriären började men som sedermera kom att flytta till Malmö, blev 82 år.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se