Roberto Vacchi Logotype

Jerringpriset

Publicerat den 22/1 2017 kl 11:04 i Allmänt

Vilket liv det blev att Peder Fredricson fick flest röster i Jerringpriset. Så här kan det bli när det är en publik som röstar. Och jag kan väl tycka att det inte är speciellt många som röstar. Visst, det var högsta röstetalet sedan 1990 och 790.000 röster låter jättemycket. Man kan slarvigt säga att det är knappt åtta procent av svenska folket som röstar. Betänker man dessutom att man kan rösta flera gånger, antingen i Duo-appen där man kunde rösta tre gånger (varför då kan man ju undra) eller att man kunde ringa hur många gånger som helst så förstår man att det inte är speciellt överraskande att det inte behöver bli den mest framgångsrika idrottaren som röstas fram till en av de mest omtalade priserna. Exempelvis så röstade jag, telefonledes, bara under Idrottsgalan, tio gånger på Jenny Rissveds. Många andra gjorde givetvis likadant, röstade massor med gånger. Med andra ord var det max 3-4 procent av ”folket” som röstade. För jag kan inte tänka mig annat än att det åtminstone röstades i snitt minst två gånger bland de som engagerade sig.

Har man då ett förbund med en halv miljon människor som älskar sin sport och gör vad som helst för den såsom Ridsportförbundet så blir genomslaget precis så som det visade sig denna gång. Under Idrottsgalan satt jag bredvid Malin Baryard. Hon var inte ens orolig för att någon annan än Fredricson skulle tilldelas Jerringpriset. Alltså, hon var helt kolugn. Vi slog till och med vad om 100:-. Nu hade jag inga kontanter och inte hon heller så hennes Henrik Johnsson fick lägga insatsen åt oss båda. Det blev en billig vadslagning för mig men jag förlorade den.

Problemet är (om man nu tycker detta är ett problem) att man kallar det för folkets pris. Det är det i och för sig men väldigt få av Sveriges befolkning röstar. För att öka röstandet tycker jag att man bör göra det enklare. En hemsida, 12 namn, klicka på favoriten och så är det klart. Nu ska det ringas (och därmed betalas), smsas eller tankas ner appar. Så intressant tycker tydligen inte svenska folket att det är. Man kan ju också ändra förklaringen till priset. ”Svenska folket som röstar priset”. Eller så ger man fan i allt, fortsätter på samma linje och ger priset till den som får flest röster. Det är ju ändå rätt kul med överraskningar.

Denna gång, och med dom regler och tillvägagångssätt som är, så var det en värdig vinnare. Inte minst med tanke på vilken draghjälp Sarah Sjöström och Henrik Stenson fått av media. Jag tänker inte minst på SVT sportens årskrönika. Stenson och Sjöström fick tillsammans ungefär 24 av de 60 minuterna av krönikan (jo, jag har klockat). Rissveds fick 26 sekunder för sitt OS-guld, Emma Johansson 24 sekunder för sitt OS-silver. Och Peder Fredricson då? Noll sekunder, han blev inte ens omnämnd. Noll sekunder är lika med noll draghjälp. Och detta var bara ett av exemplen. Jag menar, inför Idrottsgalan så har det i media BARA snackats om Sjöström och Stenson så att tycka att Fredricsons Jerringpris var oförtjänt med tanke på att han fick extremt många fler röster än tvåan är är bara löjligt.

Så tycker jag.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Roberto Vacchi:

24/1/2017 kl 08:27

Detta bekräftar ytterligare vad jag tycker man ska göra och vad jag skrev i min text. En hemsida, 12 namn, en röst per person (eller i alla fall per device, sen får man väl springa runt och leta efter en massa datorer, mobiler osv man vill). Gratis och skitenkelt. Då skulle dom säkert få 3 miljoner röster och då närmar vi oss nog sanningen om vad dom flesta tycker.

Lasse Feiff:

23/1/2017 kl 23:45

En granne till mig berättade stolt, att hennes familj hade rustat 1000!! gånger på Peder Fredricson. Dom hade satt upp en lapp på kylskåpet där varje familjemedlem (4 st) skulle dra ett streck, varje gång någon hade röstat på Peder. Samma hade dom gjort när Rolf-Göran vann, inte svårt att vinna då. Det måste bli ändring på röstningsförfarandet om priset skall ha värdet kvar som folkets pris, det skall väl inte vara att störts plånbok vinner. I "mello" kunde dom ändra, så det borde väl gå här också-

Anders Svensson:

22/1/2017 kl 17:55

Bra analys Roberto... Sjöström å Stenson har fått mycket bild... Men i Fredricson fallet är det absolut en mycket hängiven skara som röstade fram honom. Jag kan tycka en röst, en kandidat, ett normalt demokratiskt val går ju till så...Men faktum kvarstår att du förmodligen röstar på din sport först...

Jan Westman:

22/1/2017 kl 14:36

Röstade själv på Jenny men varför talar ingen om Tove Alexanderssons resultat? Förmodligen den med bäst meriter 2016, dessutom i två sporter.

Kent Ericsson, Eskilstuna:

22/1/2017 kl 13:35

Håller fullständigt med dig Roberto i ditt resonemang! Statuterna för Jerringpriset måste ändras. Annars kommer Jerringpriset att urvattnas, så det blir inte värt något. Varför inte göra som i Melodifestivalen, hälften expertjury och hälften folkets röst? Man måste också se till att man bara kan lämna en röst.

Lennart Bernström:

22/1/2017 kl 12:52

Det var intressant läsning du bjuder på Roberto. Håller med dig. Jag har blivit så hemskt trött på alla experter. Tittar nu på skidor, skruvar ner ljudet. Orkar hitta höra tjatgubben Pops och experten Blomman. Det är populärt i dagens samhälle om valfrihet. Det är det inte när det gäller SVT sport. Att de bara orkar tjata. Nu längtar jag till cykel och äkta experter att lyssna på.

Gunnar Flygt:

22/1/2017 kl 11:12

Jag tycker, som du tydligen, att journalisterna på SR o SVT helt tydligt pluggade för golf och simning! Som vanligt tvingas jag säga. Bollsporter går först o sen kommer folkkära utövare.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se