Roberto Vacchi Logotype

Kim Magnusson till EF Education First

Publicerat den 31/10 2017 kl 15:17 i Cykel

En riktigt bra nyhet är att Kim Magnusson, den regerande svenska linjemästaren, är klar för att nästa år köra i ett World Tour lag och gör därmed bästa kompisen Tobias Ludvigsson sällskap i den högsta ligan på herrsidan. De blir dock inte stallkamrater. Magnusson har nämligen kontrakterats av det som fram till och med årsskiftet heter Cannondale-Drapac (ni vet dom med gröna tröjor) och som från nästa år har EF Education First som huvudsponsor. Men inte bara, dom blir majoritetsägare också vilket är väldigt ovanligt att en sponsor till ett proffsteam blir.

Den insatte vet att detta handlar om ett svenskägt bolag som startades 1965 av Bertil Hult. EF stod från början nämligen för Europeiska Ferieskolan. Det började med vad man kallade språkresor och detta efter att Hult på en resa till England förstod att det fanns andra och kanske bättre sätt att lära sig än den traditionella skolan som han själv haft det kämpigt med på grund av sin dyslexi. Men också tack vare den så äger familjen Hult idag en gigantisk verksamhet. I takt med utvecklingen av företaget och internationaliseringen så kom man att byta mening med EF till Education First (utbildning först). Idag finns uppemot 550 kontor i 116 länder och nästan 50.000 anställda. Huvudkontoret är i Luzern i mellersta Schweiz. Det ska sägas att det är den Nordamerikanska EF genom dess VD, Edward Hult (en av Bertil Hults söner) som går in som huvudsponsor men hela koncernen står såklart bakom satsningen. Tänk, bara tänk, om EF också kom på tanken att utveckla unga svenska talanger med ett lag med sex damer och lika många herrar med bas i Belgien. Emma Johansson och Martin Vestby som mentorer och tränare. Bara en tanke. Eller finns det någon som känner någon som……

Nåja, med ovan nämnda sagt känns det såklart extra bra att det kommer att finnas en svensk i World Tour laget. Kim som är född 1992 är som till de tidigare cyklisterna Lena och Glenn Magnusson. Mamma har en hel knippe SM-medaljer hemma i Falköping och pappa har bland annat tre etappsegrar på Giro d’Italia och en nionde plats på linje-VM 1997 i San Sebastian. Lillasyster heter Nina.
Det är en riktig cykelfamilj han växt upp i. Även morbror Per tävlade och var min konkurrent ett antal år, precis som pappa Glenn. Jag har skrivit det förut men jag minns när jag vann min sista cykeltävling 1992 i Mariestad så blev Glenn tvåa (jodå, han har fått höra det kan jag säga:-). Då passade jag på att låna mikrofonen av speakern och gratulera Glenn till hans förstfödde.

Trots denna stora cykelsläkt så var fotbollen i många år Kims stora passion. Inter var favoritlaget vilket jag gillade lite extra. Jag minns att jag hälsade på familjen så klev jag en dag in till Kim som visste varenda resultat, varenda namn och så vidare. Så småningom kom dock intresset för att börja tävlingscykla. Kim har varit duktig men inte någon som dominerat. Men successivt har han jobbat sig upp i resultatlistorna och i år gjorde han sin bästa säsong. Svensk mästare på linjeloppet i Burseryd (bilden ovan) efter en riktigt fin avslutning med solokörning på det sista varvet. Men han har också haft lite missflyt på några lopp med vurpor där han hade chansen att visa sin fulla kapacitet. Han kom in som reserv på VM-linjet i Bergen (bilden nedan) efter att några från andra länder hoppat av och UCI fördelat dom platserna till andra nationer. Med inte helt optimala förberedelser då han hade avslutat säsongen kom han till Bergen och gick med i den långa utbrytningen. Det äventyret varade i 19 mil.

Nu börjar ett nytt äventyr. Det ska bli kul att följa hans fortsatta framfart, nu också på Eurosport. Vai, Kim, vaaaai…..!

Ciao
Roberto

Kim

Kommentarer

Lars Herthelius:

31/10/2017 kl 20:39

Härliga nyheter! Bra för Kim. Bra för svensk herrcykling. Bra för svenska tävlingscyklister! Och nu blir det ännu roligare att följa dina sändningar på ES! Med vänlig hälsning, Lars

Björn:

31/10/2017 kl 19:41

Va! Ett world tour lag med svensk anknytning! Alltså bara en sån sak! Det ska bli spännande år 2018. Å du sälj i din ide om att utveckla unga svenska talanger hos B Hult, har har t,o,m varit i tågbranschen, så det går nog bra å sälja in den iden!

Jan Westman:

31/10/2017 kl 17:52

Det där är ju riktigt kul, hoppas han får möjligheter att göra resultat själv, vid några tillfällen.

Erik:

31/10/2017 kl 15:44

Skulle inte förvåna mig om Ahlstrand också presenteras så småningom...

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se