Roberto Vacchi Logotype

Mattias Reck – Halvarssons nya tränare

Publicerat den 17/4 2020 kl 15:36 i Okategoriserade

Mattias Reck som bland annat är tränare i cykelstallet Trek-Segafredo, på både dam- och herrsidan, fick jag anledning att prata en hel del om i vintras. Detta på grund av (eller tack vare) att en av de svenska genombrotten på Visma Ski Classics senaste säsongen svarade Max Novak för. Lovande skidåkare som är född i Göteborg och vid 12-års ålder så gick flyttlasset för familjen Novak till Jämtland. Det var där hans skidkarriär inleddes. Max var grymt lovande i juniorklasserna och vann mycket men fick sen chansen säsongen 2018-2019 att köra långlopp och till årets säsong så gick han all in på det.

Det har gått nästan oförskämt bra för 24-åringen. 4-5-6-7-9 är hans fem bästa resultat, han vann ungdomstävlingen i Visma Ski Classics, 2:a i sprinttävlingen och 9:a i den totala ställningen. I takt med framgångarna så har många undrat vem som hjälpt honom med träningen. Vid en föreläsning som Mattias Reck höll i Östersund började dom prata och på den vägen är det. Och just den träningen som Novak började anamma verkar passa honom som handsken. Och kanske passar den träning man använder sig av i cykelsporten bäst för långlopp men det troliga är att det skulle passa bra också för traditionella längdåkare. Korta och stenhårda intervaller när det är dags för det, långa distanspass som körs som ett pass inte uppdelat på två som annars är vanligast i längdåkning (palla duscha två gånger om dagen). Och kontinuerlig träning, alltså hårda och långa pass också under säsong. Med mer är väl bäst att tillägga.

Nu är det ytterligare en längdåkare som vill se om Recks träning fungerar. Calle Halfvarsson meddelade idag att Mattias Reck ska hjälpa honom med träning men att det också ska finnas en till tränare/coach nära Calle (troligtvis fortsatt Mattias Nilsson) i Dalarna då Reck far runt en del och dessutom bor Göteborg. Halfvarsson är ju grym när han är i form och det är jämnheten man måste åt samt att han måste försöka hålla sig frisk. Jag tycker det ska bli väldigt spännande att se vad detta samarbete kommer att mynna ut i. Samtidigt handlar det inte bara om den fysiska träningen. Genom det jag både sett och hört under säsongen så måste Halfvarsson tro mer på sig själv och ha en helt annan inställning. Att efter mål var och varannan gång höra honom säga, indirekt, att det här är ju inte kul och jag är inte bra hjälper ju inte till att hamna lite närmare toppen i resultatlistorna. Calle är 31 år och har några fina år kvar om allt vill sig väl. Hoppas han tar chansen fullt ut. Som Novak gjort. Då kan det bli riktigt bra.

Foto: Fredrik Pommer Adler, ingrid:gopa

Kommentarer

Oskar L:

20/2/2021 kl 00:13

Ja det där gick ju inget vidare.

Emil:

18/4/2020 kl 22:24

Bra text. Spännande att följa. 😊

Peter wenander:

17/4/2020 kl 20:24

Grattis till er båda två, tror det blir en bra mix 👍👍💪💪

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se