Roberto Vacchi Logotype

Northug dominerar

Publicerat den 28/2 2015 kl 07:25 i Längdskidor

Petter Northug dominerar bland herrarna. Många gånger resultatmässigt, alltid taktikmässigt. Grejen med Northug är att han har så många segervapen. Han kan vinna en spurt och det har han visat många gånger. Inte minst de fem VM-stafetter han vunnit. Alla vunna på samma sätt. Avvaktande åkning och avgörande med en stark spurt. Han är åkstark också. Behövs det så kan han köra fort på egen hand. Han har ju vunnit en mängd lopp med individuell start och också fått åka stafettsträckor på egen hand och även klarat det galant. Sen är det med hur han åker loppen. Han kan ligga sist i en klunga om 20 och på 150 meter ta sig upp i täten. Han stressar konkurrenterna till att göra misstag, han kan släppa lite för att spela trött och sen plocka in luckan på nolltid. Alltså, hans tempoväxling är unik.

Igår fick han Calle Halfvarsson att göra ett par misstag som jag ser det. Calle försökte få fram Northug och släppte en lucka på Adrien Backscheider. Fransmannen höll ett tempo som visserligen inte var något problem för vare sig Calle eller Petter men han stod ju inte still, höll exempelvis Jevgenji Belov på behörigt avstånd. I det läget måste ju Calle bestämma sig. Nu skiter jag i det här och stannar så torskar också Norge guldet. Eller ligga kvar i rygg på fransmannen. Istället blev det ändå han som fick dra 100 meter bakom fransmannen. Northug tog luckan till slut men det tog 15 sekunder. Sen i slutet av loppet. Det har ju varit den stora grejen i detta VM, att försöka få rygg på någon utför mot stadion. Petter gjorde ett ryck i både den första och den andra sprintbacken men Calle ville inte släppa förbi honom. Nu tror ju jag att Northug bara gjorde så för att stressa Calle. Det är inte alls säkert han tagit sig förbi svensken om Calle försökt släppa förbi honom. Men det var där Sverige förlorade guldet. Petter hamnade i suget på Calle, med bra fart tog han sig förbi uppför hästskon och sen blev det som vanligt.

Annars var ju Johan Olsson den stora behållningen i denna stafett. Vilken sträcka han gjorde. Johan briljerade verkligen och visade vilken grym längdåkare han är. Slutar Johan efter denna säsong gör han det verkligen på toppen av sin förmåga. Han behöver inte ångra något. Men jag hoppas att han fortsätter. Problemet är det är mästerskapsfritt nästa säsong och kanske kan han ha svårt att motivera sig för ”bara” världscupen som han knappt varit med i de senaste två åren. Men varför inte satsa på Swix Ski Classics (långloppscirkusen) nästa år som skulle kunna ge ny motivation och sen finnas med igen när VM nästa gång körs, i Lahtis 2017.

Idag damernas 30 kilometer masstart. Jag tror väldigt mycket på Charlotte Kalla, trots att hon aldrig varit på pallen på en 3-mil långt masstartslopp någon gång på vare sig mästerskap eller världscup. Men det är ju först ifjol som hon tagit ett ordentligt kliv i den klassiska stilen. Det har visat sig ett flertal gånger, bland annat på Holmenkollens 3-mil förra säsongen då hon slutade fyra. Sen är jag spänd på att se Sofia Bleckur. Om inte det blivit lite mycket för Ingels (Rättvik) stolthet med allt ståhej efter stafettsilvret så tror jag hon kommer göra ett bra resultat idag. Vi drar igång vår sändning på Eurosport klockan 12.55. Häng med vettja!

Ciao
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se