Roberto Vacchi Logotype

Skakat Spanien inför Vueltan

Publicerat den 18/8 2017 kl 12:24 i Cykel

Spanien Runt startar imorgon i franska Nîmes samtidigt som Spanien är skakat. Först kom beskedet att Samuel Sanchez lämnat ett positivt dopningstest. Det visade sig att de upptäckt samma substans som de två italienarna Stefano Pirazzi och Nicola Ruffoni togs för precis innan Giro d’Italia, tillväxthormonet GHRP-2. Det är ingen dålig smäll för cykelsporten. Samuel Sanchez har varit proffs sedan 2000, blev olympisk linjemästare i Peking 2008 (ironiskt nog den 9:e augusti, samma datum som de tog dopingprovet som gav de positiva resultatet), vunnit etapp på Touren där han också på papperet har en andra plats efter att Alberto Contador och Denís Mentjov 2010 blivit av med sina placeringar (1:a respektive 3:a) efter dopningsavstängningar – och brott. I Vueltan har han varit tvåa och trea totalt och vunnit fem etapper. Och nu, vid 39 års ålder, sitter han där med ”rent samvete”, ”chockad”, ”varför skulle jag nu som 39-åring och med karriären som är på väg att avslutas” och ”hoppas B-provet visar att jag är oskyldig” kommentarer som inte hjälper ett jävla dugg. 18 års professionell cykelåkning, 29 internationella segrar och ytterligare en drös med framskjutna resultat i stora cykeltävlingar ifrågasätts och sätter ett stort frågetecken bakom varenda ett. Givetvis kommer några att säga att han ju varit medioker senaste åren och när han nu skulle avsluta karriären ville göra det med flaggan i topp och därför tog han en genväg. Hombre, den går jag inte på.

Och när man satt där igår kväll och funderade hur det egentligen ligger till med den ”renare cykelsporten” kommer nyheter från Spanien som får dopingproblematiken att blekna till genomskinligt. Barcelona (och egentligen hela världen då människor från 24 länder drabbats) har attackerats och enligt uppgift har 13 personer mejats ner till döds utmed La Rambla av en minibuss, över 100 skadats. Inatt sköts dessutom fem misstänkta terrorister ihjäl efter att ha försökt sig på något liknande, om inte värre. Detta skedde i Cambrils som ligger två mil från Tarragona där Vueltan har etappmål på den fjärde etappen, kommande tisdag. Så fruktansvärt det är.

Spanien är skakat inför denna upplaga av Vueltan. I dubbel bemärkelse. I ena fallet i vår lilla (cykel)bubbla, i det andra fallet i gigantisk omfattning som rör oss alla. Må alla de omkomna vila i frid. Skänker en tanke till deras närmaste och alla de som skadades eller på annat sätt, på nära håll, tvingats uppleva denna vansinnighet.

Roberto
Triste (ledsen)

Kommentarer

Berndt-Inge Petersson:

25/8/2017 kl 20:25

Hej Roberto var är du någonstans? Vi gillar att läsa din blogg så kom tillbaka. En hel vecka utan uppdatering ger mig abstinens.

Cykelfantasten:

20/8/2017 kl 14:31

Pannkaksplatt till trots - idag blir det danskt genom Magnus Cort Nielsen.

Cykelfantasten:

19/8/2017 kl 17:19

Väldigt trista nyheter. Tippar Gianni Moscon i rött efter kvällens lagtempoetapp. Tror hans kapten Chris Froome vinner totalt.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se