Roberto Vacchi Logotype

Skrämmande utveckling

Publicerat den 14/4 2015 kl 13:12 i Cykel

Såg att Uddevallatjejen Sara Olsson beklagade sig på twitter att hon knappt hade några tävlingar att köra i maj hemma i Sverige. Hon beklagar sig med all rätt. Jag blev nyfiken och började räkna på landsvägstävlingar som är dom Sara söker sig till. Sverige är ganska avlångt som ni vet och under hela maj är det 10 ungdomstävlingar, 9 i damelit, 11 i herrelit och 5 för veteraner. Motionslopp finns det ett 40-tal av. I juni blir det värre ändå. Visserligen körs ju både ungdoms- och J/Elit-SM men i övrigt är det 6 ungdomstävlingar, 8 i dam- och herrelit samt 3 race för veteraner. Motionslopp är det omkring 20 av. Jag kan väl säga att det inte blir bättre under resten av säsongen när det gäller tävlingsverksamheten. Det är en oerhört skrämmande utveckling.

Många frågar under våra sändningar hur det ser ut med rekryteringen. Har vi några stora stjärnor på gång? Jo, det har vi väl, men faller en bort på grund av bristande motivation, skada eller sjukdom då blir det genast kännbart. För att det ska vara kul att vara cyklist måste det finnas tävlingar. När jag var junior 1983 kommer jag ihåg att jag bara hemma i Sverige körde 57 tävlingar. Idag finns det knappt så många under hela säsongen i hela Sverige. Motionslopp finns det däremot gott om. Flera föreningar ser sin chans att arrangera motionslopp tack vare den enorma motionsbom vi har. Det är också betydligt enklare att både arrangera och tjäna pengar på motionslopp. Det är säkert en anledning till att vi bara får färre och färre tävlingar. Det ställs ganska stora krav från förbundshåll vilket det alltid har gjorts vilket i sammanhanget inte behöver vara fel, framförallt med tanke på säkerhet. Sen är det inte helt enkelt (och gratis) att få myndigheterna med sig då dessa generellt tycker det mest är besvärligt med arrangemang där folk får röra på sig, mäta sina krafter och i de flesta fall må bättre än genomsnittet. Det borde ju för bövelen belönas.

Finns cykelhjärtat kvar i vårt avlånga land? Inte i samma utsträckning som för 30 år sedan skulle jag vilja säga. Intresset för att cykla har vi visserligen aldrig sett maken till tidigare. Inte ens när Bernt Johansson hade vunnit OS-guld. Då var det dock en ordentlig bom på tävlingssidan. Idag handlar det mest om enskilda cyklisters eget cyklande och framförallt på motionslopp. Skulle svensk cykelsport lyckas dra till sig delar av alla dessa ”cykelnördar” att lägga 3-10 dagar på ett år för att vara med och engagera sig i en förening för att arrangera en cykeltävling så skulle vi ha hur många race som helst att ta del av. För det handlar faktiskt inte om ett större engagemang än så för de allra flesta. Jag ska tänka på det för egen del jag också.
Jag funderar också på de föreningar som bara arrangerar motionslopp, förutom att det är en något enklare arrangörsform så handlar det alltså också om att det inbringar mer pengar till föreningen. Men vad ska man med dom slantarna till om man knappt har några cyklister och framförallt om de cyklister man har knappt har några tävlingar att köra? För att inte tala om de föreningar som inte arrangerar något alls. Varför är det så? Totalt arrangeras ungefär 250 cykelevent i Sverige 2015. Alla grenar inräknade. De överlägset flesta är motionsarrangemang. Dessutom är det en hel del föreningar som tar ett stort ansvar med åtminstone en hel helg eller flera helger och det finns också dom som arrangerar både landsvägs- och motionslopp. I hela landet finns det drygt 370 registrerade cykelföreningar. Jag fick det till ca 100 föreningar som sköter alla dessa lopp. Resten då, glider man bara med och kör det kollegorna arrangerar eller har man ingen verksamhet alls?

Hur det än ligger till så måste något göras. Det jag tycker man i första hand ska utveckla är distrikstävlingar, gärna många, för både elit och ungdom. Det tror jag är nyckeln. Att man som ungdom inte ska behöva lägga hela dygn eller helger på att få åka och köra ett cykellopp på 10 kilometer. Dessa tävlingar ska bara arrangeras för tävlandets skull. Ekonomin ska gå runt men inte mer. Själv körde jag massor med ESJ- (Elit-Senior-Junior) och distrikstävlingar under karriären. Både som ungdom och elit. Inte sällan körde vi på industrområden där det inte fanns många själar i publiken och där trafiken var obefintlig. Vi fick i alla fall tävla. Det är klart att vi inte ska gagga för mycket om att det var bättre förr men i det här fallet var det faktiskt det. Och kanske ska vi vara försiktiga att dra tillbaka klockan 30 år och göra som på goda 80-talet för mycket men tar vi delar av det som gjordes då så kan det faktiskt vara räddningen. Eller åtminstone nystarten på något större startfält i ungdoms- och juniorklasserna på landsvägssidan.

Ciao
Roberto

Kommentarer

John:

17/4/2015 kl 10:51

Ibland tror jag det sker en felaktig koppling mellan företeelsen "cykling" och "cykelsport". De har en koppling men behöver inte nödvändigtvis mötas. Det kanske är så att cyklister i allmänhet inte vill tävla? Jag säger inte att det är så men det kan vara en tanke värd att ta i beaktande. Men jag vet att det är att svära i kyrkan. Jag har utvecklat tanken något här: http://cykligare.blogspot.se/2015/02/behover-cykelsverige-tavlingar.html

Patrik:

16/4/2015 kl 07:17

Att få en funktionär att flagga några timmar i en korsning är lätt. Att få folk till poster med ansvar såsom tävlingsledning, målansvarig etc är en helt annan sak. Att hota föreningarna med att för att få arrangera ett motionslopp måste de arrangera juniortävling tror jag inte på. Vänd på det och ge klubbarna incitament istället?

Henrik Zehler:

15/4/2015 kl 21:15

Hej Roberto! Tyvärr är det ytterligare en instans som ställer till det för föreningar/klubbar som vill arrangera tävlingar för cyklister; det är länstyrelsen. I Skåne är det toksvårt att arrangera tävlingar pga en ytterst "snål" hållning från myndighetshåll. Så det beror, tyvärr, väldigt mycket på var i Sverige du bor när man (föreningar/klubbar) ska arrangera cykeltävlingar.

Martin Backström:

15/4/2015 kl 13:58

Tobias Stridsberg har förstås fel när han hävdar att Fredrikshof inte arrangerar några tävlingar och att Södertälje arrangerar sex stycken. Fredrikshof arrangerar Hofvettempot samt två deltävlingar i Stockholmscupen. Vad jag kan se arrangerar Södertälje CK också tre - Kringelfondo med ungdoms-GP, en deltävling i Stockholmscupen och en deltävling i Kepscup. Visst vore det trevligt med fler tävlingar, men det krävs rätt mycket engagemang för att få till det. Att det arrangeras flest motionslopp är ganska naturligt, eftersom det finns betydligt fler motionärer än tävlande.

Johny:

15/4/2015 kl 10:02

Du är rätt på det Robert. Tänkbar alla motionärer kunde engagera sig 10% av deras egen tid på träning kanske klubbarna kunde få folk som hjälper till att arrangera race. Något behöver göras!!!

Håkan Ahlstrand:

14/4/2015 kl 22:39

Håller med Tobias Stridsberg helt! Får lagsporterna vara med i seriespelet om dom bara spelar bortamatcher? Helt rätt Robban, ordna fler distriktstävlingar som är på områden med liten biltrafik. Kör på kommunala vägar så är det lättare med tillstånd också. Payback time -60, -70 och -80 tals cyklister! /Håkan

Peter Lind:

14/4/2015 kl 22:01

Har hänt exakt lika inom alpint ( förutom att vi knappt har motionslopp) och framförallt inom fart!!! Väldigt tragiskt och hoppas att vi kan få vändning på det... Dels att klubbarna faktiskt måste jobba lite hårdare på att vilja/kunna arrangera, att gemene man faktiskt vill göra något ideellt ibland och att vi alla faktiskt måste värna bättre om topp/tävlings idrott än att bara se på bredd, bredd och åter bredd!!!

Göran Hellberg:

14/4/2015 kl 21:03

Helt rätt Tommie ! Problemet är att scf inte hänger med i utvecklingen ,hade ett företag agerat på samma sätt så hade inte företaget funnits . Titta på andra förbund som fattat grejen med att göra sin sport mer attraktiv ,de vinner kampen om ungdomarna .

Jocke:

14/4/2015 kl 18:51

Jag kan bara gå till mig själv. Hittade till cykelsporten för 10 år sedan efter att hållit på med annan idrott under barn och ungdomsåren. Jag minns hur många vuxna tog ansvar i fotboll och bandy och friidrott som jag höll på med. Idag är jag cykelmotionär och försöker få mina barn intresserade av cykel men de har valt lagidrotter som många andra. Jag har valt att engagera mig i deras idrott på samma sätt som föräldrar ställde upp för mig. Jag är inte skyldig cykelsporten någonting. Min fritid är säkert som många begränsad. Får jag loss lite tid till min egen cykling är det en bonus i vardagsbestyren. Jag är inte cykelsportens framtid, vare sig som cyklist eller ledare. Det är nog tyvärr inte i de breda motionsleden som cykelsporten finner engagemanget, eller kunnandet hur man arrangerar tävlingar. Frågan jag ställer är vad de som var unga och aktiva på 80-talet gör idag. Ni som blev skjutsade land och rike runt för att tävla, många är säkert engagerade ledare medan andra kanske gör annat.

Ulrica:

14/4/2015 kl 18:01

När det gäller ungdomstävlingar så är Danmark att rekommendera under majmånad har de tre stycken etapplopp för ungdomar/juniorer där startfälten är stora.

E GT Nordin:

14/4/2015 kl 17:26

det krävs en initiativrik och pushande ledare med visioner , som har råd att misslyckas ivärsta fall och som inte bara tittarpå

Anders:

14/4/2015 kl 17:12

Jag påstår att SCF inte motarbetar cykelrace, men däremot finns det ett försvarbart motstånd mot tävlingar som inte är sanktionerade och därmed har noll krav på säkerhet. Vill föräldrar skicka ut sina barn på cykeltävlingar på allmän väg utan någon som helst säkerhet för de tävlande? Det tror inte jag. Sanktionering av tävling kostar inget, men där krav ställs på att sportslig rättvisa och säkerheten ska vara på en rimlig nivå. Varför drar sig föreningarna för att arrangera sanktionerade tävlingar? Jo, förmodligen för att det krävs en organisation för att uppfylla krav, som inte är orimliga. Men, vem tar ansvar för olyckor som händer på icke sanktionerade tävlingar, där de tävlande utan licens saknar försäkringsskydd för egna skador och skador på tredje man. Vi i cykelsporten tjänar alla på tävlingar där regler följs och säkerheten är god. Hur många fotbolls- och ishockeymatcher spelas utan domare och där det inte finns några regler? Svaret är självklart - inga. Så varför ska vi ha det så i cykelsporten?

Petter:

14/4/2015 kl 16:39

Detta är tyvärr inte bara ett problem inom cyklingen. Inom orienteringen har vi också ett kraftigt minskning av föreningar som arrangerar tävlingar. Jag hörde även på Anna och Emils pod att de beklagade sig över bristen på skidtävlingar i Sverige.

Micke:

14/4/2015 kl 16:35

En annan problematik som faktiskt existerar i alla idrotter är ju eldsjälar. För att orka driva en tävling enligt scf´s regelbok så krävs det ohyggligt med volontärer. Tyvärr är vi sönderstressade människor idag inte villiga att offra något annat för att helhjärtat ta sig an en sådan uppgift. Det andra är ju faktiskt så som Tommie Nilsson skriver, exakt samma har varit oron inom MTB där under fjolåret TT (träningstävlingar) skapade mörka moln på himlen. För även om man arrangerar en tävling i skogen så krävs det otroligt med folk som står längs med banan och varnar publiken. Lägg till att sen ska banor byggas och underhållas.....allt på ideell bas. Få föreningar mäktar med det när kommersiella krafter väljer att ta rejält betalt för en fikaweekend i skogen........ Men som en strimma hopp så finns det ändå möjligheter då många klubbar har många nyfikna barn på väg in föreningarna men då är nästa problem att lösa......ledarbristen.

björn:

14/4/2015 kl 15:26

Till Tommie Nilsson: Det är ju riktigt tragiskt det du skriver. Det gör ju det hela ännu sjukare.

björn:

14/4/2015 kl 15:24

Det du säger är ju egentligen att pengarna styr! Det jag inte fattar är ju det som du också skriver, vad används pengarna till? Går de åt till föreningsfester osv! Har inget emot att pengarna dras in, dom måste ju in på nått vis! Använd då pengarna till det / där dom behövs. Arr juniortävlingar ungdomstävlingar etc. Fler seniortävlingar kommer sen av bara farten av trycket underifrån, för ju fler som vill tävla desto fler tävlingar lär det bli. Undrar om det inte är samma inom skidor! När jag var barn i Småland var det tävling nästan var 14;e dag. Nu hör man om dom några gånger / vinter! Fast när jag var ung fans det ju snö förstårs. ( Bor nu i Gästrikland det verkar vara lite mer tävlingar här.) Har dock känslan av att alla konditionsidrotter har likartade problem. Att man behöver sätta sej ner å fundera på varför man drivet detta så långt åt det hållet man gjort. Kanske man borde säga som så , vist ni får ordna en motionstävling, mot att man ordnar två juniortävlingar. Vad vet jag! Dock så måste det till lite drastiska saker för å till intresset igen att hålla uppåt i åldrarna. Finns det inget utbud så skapas det ingen efterfrågan heller. Hellre en tävling med fyra deltagare än ingen als. Tänk att det var så illa. Gör mej rätt lessen faktiskt.

Tommie Nilsson:

14/4/2015 kl 15:19

en klubb på västkusten ordnade en serie lokala tävlingar där det deltog allt från glada motionärer/ungdommar till Sverige elit cyklister körde 20 mil för att tävla mitt i veckan . men då grep förbundet in och sa till cyklisterna med licens att om dom deltog i flera tävlingar skulle dom bli avstängda. då det inte var sökt tillstånd från förbundet. då gagnar man inte cykelsporten och serietävlingar där ungdommar kan komma ut o tävla i närheten av sin hemort.

Tobias Stridsberg:

14/4/2015 kl 13:45

Du har helt rätt Roberto! Jag har förespråkat att är man en klubb med aktiva elitcyklister så skall klubben vara tvunget till att arrangera en tävling varje år. Ta tex fredrikshof Sveriges största förening, tror inte de arrangerar något race, utan endast motions arr. Samma sak när cykelcity var aktivt, de arrangerade inga race. Vi i Sck arrangerar i år 6 tävlingar 2 mtb 2 racer 1 cyclocross, vi arrangerar kringelfondot kombinerat motion/tävlingsklass för att det inbringar mest slantar, under tiden dessa är ute på en stor runda, så kör vi alla ungdomsklasserna på en avlyst bana i ett industriområde! Förbundet måste göra det enklare att arrangera tävlingar och ställa krav på klubbarna att arrangera race för barn/ungdomar. Ciao Stridsber

Lasse:

14/4/2015 kl 13:40

Läget är samma på löparsidan. Färre aktiva tävlingslöpare och färre "riktiga" tävlingar. De stora loppen däremot drar massor med motionärer. Dessutom ordnar Eventföretag jippon med hinderbanor m.m.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se