Roberto Vacchi Logotype

Smått och gott

Publicerat den 8/7 2020 kl 12:09 i Okategoriserade

Även om det inte tävlats på ett tag så händer det ju saker i cykelvärlden ändå. Kör ett axplock här om några av alla saker som hänt.

*Det har ryktats hej vilt om att Chris Froome är/varit på gång att byta stall halvvägs (nja) i säsongen. Israel-Start Up Nation var ett hett tips. Nu verkar det som att han blir kvar i Team Ineos och ska köra Tour de France med bland andra Egan Bernal och Geraint Thomas som ju vunnit de två senaste upplagorna. Jäkligt märkligt om ni frågar mig då det finns andra tävlingar att satsa på. Men förståeligt att intresserade lag väntar och ser hur han står sig efter brutala vurpan på rekognoseringen av tempoetappen i Criterium du Dauphiné förra året. Har ju bara kört UAE Tour sedan dess och där var han ju mänsklig minst sagt, iofs inte så konstigt.

*Emilia Fahlin vurpade också hon illa förra året och missade stor del av säsongen men till skillnad från Froome är hon tillbaka på högsta nivån vilket hon visat på flera tävlingar. För ganska precis en månad sedan kom också den glada nyheten att hon fortsätter i två år till i FDJ – Nouvelle – Aquitaine Futuroscope, alltså till 2022-års utgång. Minst. Och under den tiden får hon sällskap av bland andra den alltid sprudligt glada danskan Cecilie Uttrup Ludwig som just skrivit på för ytterligare två år hon också. Och det finns ju olika sätt att meddela en kontraktsförlängning 🙂

*Alla team förbereder sig på olika sätt inför det stundande internationella tävlandet. Och det görs så klart på flera olika sätt. Jumbo-Visma exempelvis kör träningsläger uppdelat i flera grupper. Dels de som ska köra Grand Tours (Italien, Frankrike, och Spanien Runt) och dels de som koncentrerar sig på kortare etapplopp men framförallt endagsklassikerna. Man gör det av lite olika anledningar men dels med tanke på pandemin och därmed för att minera risken att ha för många cyklister och personal samlade på samma ställe. Men också för att det är så tajt med alla tävlingar och alla olika delar av laget måste på de sätt de ska komma igång göra det. Mer klättring för Tour-gängen, och mer specifik träning för endagsloppen för dom andra.

*Deceuninck-Quick Step å sin sida kör ett långt läger på 18 dagar med start 6 juli. Man kommer att hålla till i Val di Fassa i Dolomiterna vilket inte är helt vanligt för professionella cyklister. De flesta som vill vara på lite högre höjd håller till i Livigno och väldigt populärt har ju Teneriffa blivit med med Pico del Teide som ju har toppen på drygt 3.100 meter. Säkert helt OK men jag tror nog dom får mer njutbar cykelåkning och ledig tid i Val di Fassa vilket också lät som ett argument om val av plats på manager Patrick Lefevére.

*Ni som blivit lite Mathieu van der Poel fans kan jag berätta för att han och framförallt laget han kör för blivit inbjudan till alla RCS Groups endagstävlingar samt Tirreno-Adriatico. Ni kan alltså räkna med att se van der Poel på Strade Bianche (1/8), Milano-Torino (5/8), Milano-Sanremo (8/8), Gran Piemonte (12/8), Il Lombardia (15/8) och Tirreno-Adriatico (7-13/9). Samtliga tävlingar visas på Eurosport.

*Tour de France är som sagt flyttat med start 29 augusti. Däremot kör man under tre helger virtuella Touren på Zwift vilket direktsänds på Eurosport. Tävlingen körs med enbart professionella landsvägslag. Första helgen är redan avklarad och leder gör Tibco-Silicon Valley Bank på damsidan och NTT Pro Cycling på herrsidan. Lördag 11 och söndag 12 juliär det dags igen.

*Kan bli lite problematiskt för USAs damer och herrar att få komma över till Europa och tävla efter att EU stoppar resor från USA tillsvidare men det handlar främst om turister. De som är skrivna i Europa får givetvis resa ”hem” däremot kan det bli lite komplicerat för de som måste ansöka om korttidsvisum (om man inte är boende i Europa) och det kan ta lite tid vilket innebär att några både individer eller hela lag kanske missar några tävlingar.

*En stor och viktig nyhet är att damerna, som på senare år fått in endagsklassiker i sitt program, också och äntligen får tävla om att vinna Paris-Roubaix. Det är en höjdare om något vilket innebär ett fullmatat oktober med Liége-Bastogne-Liége den 4:e, Amstel Gold Race 10:e följt dagen efter av Gent-Wevelgem och sen Flandern Runt den 18:e och Paris-Roubaix den 25:e.

*Det är många herrcyklister som har treveckorsloppen som specialité som är inne på sitt sista kontraktsår i sina respektive lag. Froome som nämnts ovan, men också Simon och Adam Yates, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Richie Porte, Miguel Ángel López, Bob Jungels, Sam Oomen (till Jumbo-Visma), Wilco Keldermann, Fabio Aru med flera. Fasen det blir spännande att se var dom hamnar och man hoppas givetvis på en bra spridning. Flera blir nog i och för sig kvar i de stall de redan befinner sig i.

*Innan det internationella programmet drar igång på allvar ska det köras tempo-SM i Lekeryd, precis som förra året. Datumen är 25-26 juli.

*Emilia Fahlin har fått ett preliminärt program som består av utöver ovan nämnda tempo-SM, Strade Bianche 1 augusti följt av ett kort läger för att rekognosera delar av Paris-Roubaix, sen Giro dell’Emilia 18 augsti, linje-SM i Uppsala 22 augusti (där herrarna kör dagen efter) och det följs av Giro d’Italia 11-19 september. Sen är det VM i Schweiz som är den enda internationella tävling som INTE fått nytt datum.


*För några veckor sedan vurpade Niki Terpstra illa. Igen. Ni kanske minns den allvarliga vurpan under Flandern Runt då han slog i huvudet så illa att han svimmade av. Hjälmen räddade honom då. Och nu gjorde den det igen. Ännu en gång en ruggig vurpa, nu på träning, och en riktig smäll där det är tveksamt om han kan komma tillbaka denna säsong (om det blir någon).
Också Nairo Quintana vurpade på träning nyligen. Här var det en bil inblandad som körde om servicebilen som följde bröderna Quintana (Dayer var också med), sneddade in för tajt och ”Nairoman” var chanslös. Tack och lov inget allvarligt mer än ganska ordentliga skrapsår.

*I söndags körde Deceuninck-Quick Step (och många andra lag också) sin första tävling efter tävlingsstoppet i mars och det blev seger direkt. 16 mil kermesse där fransmannen Florian Senechal kom loss från sina utbrytarkollegor med en handfull kilometer kvar och solokörd hem.


*Till sist en tragisk nyhet. En ung belgare som körde för ett amatörlag, Niels de Vriendt, kollapsade under den första tävlingen (i lördags) man körde i Belgien sedan lockdown. Hjärtstillestånd ska ha varit dödsorsaken för den blott 20-årige cyklisten. Vila i frid!

Kommentarer

Cykelfantasten:

19/10/2020 kl 20:42

¡Mañana empieza la Vuelta! Anmärkningsvärt med bara 5 italienare till start. 6 danskar vad gäller nordbor och de är ju alltid spännande. Tror Daniel Martínez tar tröjan inledningsvis medan avslutningsvis Carapaz gör det. Spännande att se Jannik Steimle å ena sidan och å andra tror jag Santiago Buitrago (som helt motsolscyklist) kan få sitt genombrott. Från -80 till -00 förresten i åldersspann. Valverdes rad (enl stigande): 1, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 5, 5, 7, 12, -.

Cykelfantasten:

3/10/2020 kl 17:07

Tempovärldsmästaren vann idag, i suverän stil. Tror linjevärldsmästaren vinner i morgon, i Den Gamla Damen. Foss blir spännande att följa. Almeida tippar jag topp-10 totalt.

Cykelfantasten:

2/10/2020 kl 19:46

Tippar Fuglsang som segrare i Girot. Ganna tar hem morgondagens prolog.

Cykelfantasten:

27/9/2020 kl 08:25

Hirschi blir världsmästare idag.

Peter Vinnå:

10/9/2020 kl 12:36

Synd att cykelsport har blivit lika tantig som fotboll! Numera får man inte längre nudda varandra ens i en spurt. Som igår när Peter Sagan knappt snudda i spurten!!! Lite närkontakt måste man väll tåla? Peter Vinnå

Wivi Noren:

29/8/2020 kl 17:38

Sitter och tittar på Touren första etappen och undrar om jag ser en cykeltävling eller Sällskapsresan. Hoppas att tävlingsledningen skickar en kommentar till cyklisterna

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se