Roberto Vacchi Logotype

Snart halvvägs

Publicerat den 28/8 2017 kl 08:55 i Cykel

Ibland känns det verkligen som att tiden tickar undan lite fortare än vanligt. Får nästan gnugga ögonen när jag ser att nästa etapp av Vuelta a España är den tionde. Alltså snart halvvägs i tävlingen som avslutas den 10:e september.

Hittills är det bara att konstatera att Team Sky dominerar. Igen. Trots att vi har 10 man inom två minuter så börjar jag tro att i år kommer det brittiska laget ta sin första slutseger i Spaniens motsvarighet till Girot och Touren. Hittills fyra gånger topp tre genom Chris Froome som tre gånger slutat tvåa och Bradley Wiggins som varit trea en gång. Vi vet ju att laget är viktigt och dom är verkligen bra i Team Sky. Samtidigt måste ju någon avsluta jobbet och det har Froome gjort bra. På söndagen också så bra att han för första gången denna säsong korsade mållinjen först. Liten revansch från 2015 i Cumbre del Sol då han på slutmeterna blev passerad av Tom Dumoulin.

Det pratas mycket om att Froome drar nytta av att han fortfarande har fin form från Tour de France. Jag tror han är inne i en andra fin formkurva. Vi får inte glömma att det till skillnad från flera andra säsonger så har Froome lagt upp en plan om att försöka vara som bäst andra delen av säsongen. Tidigare år har Froome vunnit en hel del innan Tour de France, både enskilda etapper och slutsegrar. I år tog han sin första seger just i samband med slutsegern av Tour de France. Jag tror han håller hela vägen och därmed blir den förste att vinna Tour de France och Vuelta a España samma år i den ordningen tävlingarna ligger numer.

Kul att se Tobias Ludvigsson på hugget. Svensken var på söndagen med i den långa utbrytningen och inte bara. På slutet av etappen var han den som skapade det läge som innebar att klungan fick jaga hej vilt för att komma ikapp. Tillsammans med Marc Soler distanserades de övriga åtta i utbrytningen och att få se Tobias köra så bra uppför var riktigt kul. Han är ju i fin form vilket gör att jag lite extra ser framemot tempoetappen som är den 16:e sträckan i tävlingen.

Vad erbjuds då den andra veckan? På tisdagen är det en rejäl klättring i slutet av etappen. En tredje kategoriare som följs omedelbart av en av första kategori. Totalt kan man säga att det går uppför i nästan 14 kilometer. Sen är det en lång utförskörning till mål. På onsdag är det återigen rejält uppför. Två första kategori klättringar sista fyra milen och också avslutning uppför. Och också torsdag är det rejält kuperat andra halvan av sträckan. Efter att de få spurtare vi har med får chansen på fredag så avslutas den andra veckan av två av de tuffaste avslutningarna. Sierra de la Pandera på lördag och uppe på Sierra Nevada (se bilden) på söndag. Mycket kan hända än. Men ska man skaka Froome så måste man skaka hans lagkamrater först och främst. Kommer dom att få styra och ställa backe upp och backe ner så vinner Froome detta.

Hörs under tisdagen
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se