Roberto Vacchi Logotype

Statistiken talar emot

Publicerat den 21/2 2015 kl 08:51 i Längdskidor

Idag är det fullsatt på Lugnet. Det kommer att vara typ dubbelt så mycket folk som under sprinttävlingarna i torsdags. 38.000 biljetter är sålda och givetvis är det mycket svenska åskådare på plats. Frågan är om de kommer att få uppleva en svensk medalj. Hopp finns det men framförallt på damsidan talar statistiken lite emot Sverige. Av de 42 skiathlon tävlingar som körts i världscup och internationella mästerskap så har Sverige bara fyra pallplatser på de 126 chanserna. Charlotte Kalla har varit på pallen två gånger och Anna Haag två. Bara Anna har vunnit, på en etapp i Tour de Ski 2012. Det som talar för är dock att två av pallplatserna faktiskt tagits på mästerskap. Annas andra plats i Vancouver och Charlottes silver på OS ifjol. Kalla är vårt enda hopp till medalj på damsidan. Överiga som åker är Sofia Bleckur, Emma Wikén som båda har topp-10 kapacitet och reserven Maria Rydqvist som man ju aldrig kan räkna bort från en topp-10.
Storfavorit bland damerna? Gissa. Ja, just det, Marit Björgen. Hon har vunnit de fyra senaste mästerskapsloppen (2 VM och 2 OS) på distansen. Men Therese Johaug blir förstås ett hot.

På herrsidan har det sett lite ljusare ut. Redan första gången Skiathlon fanns med på mästerskapsprogrammet blev det guld. Min Eurosport kollega Per Elofsson vann ju i Val di Fiemme efter att ha gjort tävlingen riktigt tuff och också efter att träffat helt rätt i spurten som han vann överlägset. Jörgen Brink tog ju också bronset. I VM-sammanhang har Sverige också ett silver, Anders Södergren 2009 i Liberec. På OS har vi också ett guld. Marcus Hellners fantastiska guld efter ett suveränt lopp av svenskarna med Johan Olsson i utbrytning länge men som ändå lyckades ta bronset. Marcus blev ju tvåa ifjol. I Världscupen och på mästerskap är det annars Dario Cologna och Petter Northug varit överlägsna. Dom har vunnit det mesta och givetvis har de varit dominanta av framförallt två skäl. Sitt taktiska sinne och deras starka spurt. Sveriges hopp är Hellner och Calle Halfvarsson som tillsammans med Lars Nelson och Martin Johansson är våra respresentanter.

Men, det jag nämner ovan är bara statistik. Allt som hänt tidigare är historia. Dagsform, tur, skicklighet, taktisk förmåga och känsla för att tackla den pressen man har på sig avgör utgången.

Ni kan se längdåkningen på Eurosport då VM-guldmedaljören 2003 Elofsson och jag kommenterar ihop från 12.45 inför damernas lopp klockan 13.00 och från 14.15 inför herrarnas lopp som startar klockan 14.30.

Ciao
Roberto

PS. På tal om Charlotte Kalla, jag har ett par av hennes klassiska skidor på auktion. Läs mer här.

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se