Roberto Vacchi Logotype

Stiftelsen Ride Clean

Om
Stiftelsen Ride Clean instiftades 2015. Det började med att jag på mina sociala medier då och då skrev ”Ride Clean” när jag beskrev mina cykelrundor. Tanken var förstås att visa min ställning till fusket inom idrotten. För min del handlade det i synnerhet om fusket i cykel.

Efter en tid bestämde jag mig för att ta fram armband för att alla i min närhet och också jag själv skulle bli påminda om denna ståndpunkt. Jag antog att flera delade min syn kring detta och kanske ville också dom visa sin ståndpunkt. Då slog det mig att jag skulle starta en insamling där 20 kronor av de 65 kronor (inkl porto) som armbandet kostar ska gå till något projekt kopplat till cykelungdomar. Intresset visade sig vara stort. Det är det fortfarande.

Nu var det igång och tack vare intresset ville jag registrera en stiftelse. Jag tog kontakt med några personer som jag litar på och frågade om de ville ingå i Stiftestlsens styrelse. Samtliga fem personer ställde sig positiva till detta. Sagt och gjort, styrelsen i Stiftelsen Ride Clean består av förutom mig själv Anders Adamson, Jesper Broström, Mia Sparrow, Marcus Åberg och den tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm.

Syfte
-Stiftelsen har till huvudsakligt ändamål att informera och utbilda idrottsungdomar inom framförallt cykel om riskerna, påföljderna, oetiska och allt annat ont som missbruk av dopningspreparat medför.

-Att varje år utse stipendiater som av sig själva eller någon annan nomineras tack vare att på något sätt jobbat för ett etiskt och moraliskt gott klimat.

-Stiftelsen äger också rätt att genom andra åtgärder än de ovan nämnda uppnå sina ändamål.

-Vi vill helt enkelt att vi ska vara schyssta mot varandra. Det handlar om att idrotta med den kapaciteten vi har, att tävla på lika villkor och att alltid göra det för att vi tycker det är kul.

Ansökan
Ansökningstiden ligger årligen 16-30 juni. På vacchi.se/stiftelsen-ride-clean finns ett ansökningsformulär under nämnda period.
Två stipendier kommer årligen att utdelas, till en tjej respektive en kille som är 13-18 år.

Utdelning
Stipendieutdelning kommer att ske någon gång under året där det passar bäst, förhoppningsvis i samband med någon cykeltävling. Stipendiet utbetalas som träningsbidrag via tillhörande cykelförening.

Stipendiesumma
Kan variera från år till år. 2017 är stipendiesumman 6.000:- (3.000:- vardera till de två stipendiaterna).

Villkor
För att tilldelas stipendiet krävs klubbtillhörighet i av Svenska Cykelförbundets medlemsförening. Däremot krävs inte licens då stipendiet också kan tilldelas ungdom utom tävlingsverksamheten men som på ett eller annat sätt verkar inom idrotten såsom exempelvis ledare och tränare.

Jury
Juryn består av styrelsen i Ride Clean (se ovan).

Vill du stötta Ride Clean Stiftelsen kan du göra det genom att köpa armband. Klicka här. Eller om ni helt enkelt vill skänka en slant så kan ni sätta in på Plusgirokonto 751226-2 och markera med ”Ride Clean”.

Armband utan platta

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se