Roberto Vacchi Logotype

Stina en riktig vinnartyp

Publicerat den 3/1 2017 kl 20:07 i Okategoriserade

Stina Nilsson tog på den tredje etappen av Tour de Ski sin sjätte individuella världscupseger. Fram till idag hade hon segrar i sprint, idag bröt hon ytterligare en barriär i sin unga seniorkarriär. Hon vann ett distanslopp. Och inte bara, hon vann något för svensk del en tävling med gemensam start. Ser man till världscup och på damsidan har det inte hänt många gånger. Anna Haag och Charlotte Kalla tog en dubbelseger just i Oberstdorf 2011 och Kalla vann ett par jaktstarter i Nove Mesto året hon segrade i Tour de Ski, 2007-2008.

Vad är det för speciellt med det då? Jo, det är speciellt på det sättet att det krävs en hel del mer än att vara jäkligt snabb på skidor. Man måste vara placeringssäker och teknisk, man måste köra taktiskt riktigt och lägga krut på de ställen som det är viktigt att lägga krut på och dessutom måste man för det mesta vara väldigt snabb i finalerna. Lägg därtill en ingrediens som vi faktiskt inte har extremt mycket av i det svenska landslaget. Hon är en vinnartyp. Att hon är 23 år och har alla dessa egenskaper bådar väldigt gott.
Det jag däremot kan tycka hon borde utveckla är att hon ska öppna sig lite mer. Våga prata ut mer och inte minst, våga prata om HELA Tour de Ski och inte bara enskilda etapper och dag för dag. Nåja, snart nog och kanske redan efter denna säsong, så kommer hon att vara den mesta världscupvinnaren bland svenska damerna. Hon har tre segrar upp till Kalla och med den talang och de kvaliteter hon har så kan hon om utvecklingen går i denna takt faktiskt hota Gunde Svans rekord på 30 världscupsegrar. Men det lär ta nåt år.

Annars då? Jag gillar Marcus Hellner när han är på detta humör. Både ute i spåret och i intervjuer. Jag gillar fortsatt Jens Burmans offensiva tänkande. Jag gillar att Viktor Thorn vågade testa hur fort världseliten åker och hängde med förstaklungan fram tills det var ett halvt varv kvar. Jag gillar att Kalla är tillbaka på en bättre nivå (men hoppas hon hittar glädjen igen, inte bara i spåret). Ja, ni ser, jag gillar ganska mycket. Kanske är det nya året.

Onsdag etapp 4, återigen i Oberstdorf. Vi sänder direkt på Eurosport 1. Per Elofsson är med igen. Kul fortsättning.

Hörs
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se