Roberto Vacchi Logotype

Team Sunweb x 2

Publicerat den 17/9 2017 kl 21:30 i Cykel

Vilken säsong. Man kan ju ha bra säsonger och sen kan man ha en ordentligt skitbra säsong. Det senare stämmer in på Team Sunweb. Det är verkligen imponerande vad de uppnått. På damsidan sprakade det igång tidigt på säsongen och då framförallt med spurtaren Coryn Rivera som vann två tunga World Tour race, nämligen Trofeo Alfredo Binda och Flandern Runt. Dessutom var hon trea på Gent-Wevelgem. Det har blivit ytterligare 10 topp-3 placeringar för henne. Ellen van Dijk som är lagets tempostarkaste cyklist (världsmästare 2013) har också haft en riktigt bra säsong genom att bland annat ha försvarat sin EM titel i just tempo. Men dom är flera vassa och tillsammans har dom 14 segrar fördelat på sex cyklister.

På herrsidan ska man vara ärlig att säga att det började lite trevande. Michael Matthews kontrakterades för att också göra resultat på endgasklassikerna på våren. Visserligen fyra på Liége-Bastogne-Liége och tia på Amstel Gold Race men lite mer hade dom nog hoppats på. När man väl kommer till Giro d’Italia hade man under säsongens första tre månader ”bara” tre segrar. Men sedan dess har det varit en lång framgångssaga. Två etapp- och slutseger i Giro d’Italia med Tom Dumoulin, två etappsegrar vardera av nämnda Matthews och Warren Barguil. Den förstnämnde vann dessutom poängtävlingen och fransmannen bergspristävlingen. Dumoulin vann också prestigefyllda BinckBank Tour och Wilco Kelderman slog sig definitivt in bland de bästa treveckorscyklisterna med att bli fyra totalt i Vuelta a España.

Idag blev det två guld på VM som inleddes med lagtempo på en extremt tuff bana för att vara denna disciplin. Den enda anledningen som jag ser det är att de hade gjort hemläxan bäst. Vad menas? Jo, förutom att dom förstås var i fin form alla 12 (damer och herrar inkluderat) så startade man loppen i ett tempo så att de skulle ha pulver kvar andra halvan. Taktiskt bäst av alla. Damerna var fyra vid första mellantiden, trea vid andra och sen tog dom ledningen vid den sista och höll det till mål. Herrarna var också fyra vid första, tvåa vid andra och tredje och sen överlägsna sista 4,5 kilometerna.

Det är så tydligt när man ser dagens resultat att man verkligen som ett team i Sunweb. Man planerar ihop, har ledare som arbetar med damerna och herrarna och så bestämmer man vad som passar bäst och kör efter det. En av de som jobbar med dessa två team är Aike Visbeek, nederländaren som i många år bott i Sverige (utanför Bålsta) och som tidigare cyklist hamnade i Team CykelCity som ledare. Med sina kontakter fick laget köra många fina race och så småningom jobbade han sig själv in som ledare i laget som idag gjorde succé. Det är också Aike som hade huvudansvaret i laget för både Girot och Touren. Även om det är cyklisterna som trampar så kan jag inte göra annat än hylla Aike (och hans kollegor) för denna så makalöst framgångsrika säsong.

Två svenska cyklister deltog idag. Svenska linjemästarinnan Sara Penton (bilden nedan, Sara med #86) i danska Team Virtu körde väldigt starkt och var med i kvartetten som höll ihop till mål. En fin femteplats blev det, om än en bra bit från bronset. Men det kunde varit närmare om inte tvåfaldiga världsmästarinnan i tempo Amber Neben fått maskinkrångel. Hanna Nilsson i slovenska BTC City Ljubljana hamnade med sitt lag en bit längre ner. Men Hannas dag är lördag, hon får se detta som en bra genomkörare.

Virtu Cycling

Lagtempot på VM har dock fått problem. Det är dessvärre få lag som deltar. Anledningen är i första hand att lagen som inte har chans på framskjutna placeringar står över då det handlar om en ganska kostsam historia för ”bara” ett race. För Internationella Cykelförbundet är det ju bra business med ytterligare ett race som bara dom äger då det är proffslag och som inbringar en hel del slantar. Till en början var herrarnas World Tour lag tvungna att ställa upp, så är det inte längre. De stora kostnaderna och avsaknaden av ersättning till proffslagen gjorde att det var nära bojkott ifjol. Tävlingarna blev ju spännande idag men antal startande lag var nästintill lika tunt som förra året i Qatar. Sedan man introducerade VM för proffslag 2012 Så har deltagande lag mest dalat. På damsidan 12-16-13-13-8-8 och på herrsidan 32-35-29-27-17-17. Jag tycker man ska gå tillbaka till nationslag med fyra cyklister i varje. Men att man kortar ner distansen från det som när VM var för nationslag låg på 50 kilometer för damer och 100 för herrar. Som idag känns nästan perfekt. Runt 50 minuter.

Till slut. Vilken stämning på dagens två tävlingar i Bergen. Norge borde få arrangera mästerskap oftare. Flinar när jag tänker på hur det var ifjol. Förutom att många svimmade av värmeslag så var det inte många själar som kikade på tävlingar. I och för sig ingen överraskning.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Cykelfantasten:

23/9/2017 kl 22:20

Många flygande holländare i detta vackra och lysande mästerskap. Så stark Chantal Blaak var och är. I morgon tippar jag den fantastiske italienaren Gianni Moscon som världsmästare.

Tomas Wikner:

18/9/2017 kl 08:25

Tack för att du fixar att cykel har blivit så intressant för så många. Extra kul idag. Heja Sunweb och Liv/Giant

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se