Roberto Vacchi Logotype

Var det en markering?

Publicerat den 30/8 2017 kl 08:38 i Cykel

Funderar efter den 10:e etappen av Vuelta a España om Team Sky möjligtvis gjorde en markering mot Vincenzo Nibali som körde starkt i den sista delen av Collado Bermejo men inte minst rullade på fort utför ner mot målet i Alhama de Murcia. Hur tänker jag då? Jo, Nibali satte press i en vansklig utförskörning. Chris Froome ville inte ta några risker och släppte en del. När allt var återsamlat var man ganska nära slutet på utförskörningen och då tog Nicholas Roche, 3:a i totalen, en hel del risker och fick lucka. Till en början körde Sky hyggligt, troligtvis för att säkra totalledningen då Roche bara var 1.05 efter inför etappen. I slutskedet slutade dom att köra helt vilket fick till följd att Roche distanserade Nibali som ligger kvar på fjärde plats, nu dock 41 sekunder från en topp-tre placering. Det är min tes i alla fall, att man i det brittiska laget ville ”straffa” italienaren för det han försökte göra. Vad hade dom annars för anledning att sluta köra sista kilometerna? Var det en markering? Man såg ju också att Froome åkte och pratade med Nibali på slutet. Han menar att det inte är några bad feelings utan de pratade lite om det taktiska under loppet. Det kan ju också vara så att vare sig Sky eller Nibali inte är speciellt oroliga för Roche, han brukar ju inte kunna hålla deras tempo i de längre klättringarna. Hursomhelst, en eloge till irländaren.

Nu har Team Sky knutit till sig tre av de allra största talangerna i världen. Colombianen Egan Bernal, 20-åring som vunnit de tre senaste etapploppen som han startat. Nu senast Tour de l’Avenir där han också sopade hem två etapper. Pavel Sivakov från Ryssland, också han född 1997. Även han har vunnit tre etapplopp den här säsongen, bland annat U26-ornas Giro d’Italia och stenhårda Giro del Val d’Aosta. Dessa två har dom skrivit treårskontrakt med. Den tredje är norrmannen Kristoffer Halvorsen (tvåårskontrakt). U23 världsmästare, född 1996, som i Tour de l’Avenir var topp-4 på de sex första etapperna och den ena vann han. En fantastisk klassåkare.

Så klart vill Team Sky säkra framtiden men det känns riktigt surt att (alla) dessa tre talanger hamnar i ett redan extremt stjärnspäckat gäng. Jag hade så gärna sett dom i andra lag ett antal år där de fått synas lite och faktiskt fått ta sina chanser. Är lite orolig för att dom hamnar i facket ”utvecklingsbara talanger och matchas så försiktigt att de knappt kommer synas under ett antal säsonger. Hoppas jag har fel. Och hoppas dom kommer att trivas och fortsätta utvecklas i detta lag som gör allt väldigt minutiöst och inte släpper till speciellt mycket på känsla. Typ ingenting är oplanerat. Vilket gör cykelåkningen stel och ibland halvtrist och förutsägbar. Om vi jämför med fotboll menar jag att Sky inte gör en enda dribbling eller fint på tre veckor. Så kan man köra när man har en cyklist som avslutar jobbet perfekt för det mesta (Froome). Man kan bara konstatera att dom gör det dom ska för att vinna och vem kan klandra dom för det.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Tord:

2/9/2017 kl 10:00

Tycker nog ni (Anders och du) gnäller lite väl mycket nu för tiden.. Ni som verkar veta hur det skall vara, varför leder ni inte ett lag, det borde ju vinna allt....... Vad gäller Sky, tycker inte Sky presterar speciellt mycket om man jämför med andra lag. De vann Touren och kanske nu Vueltan. Men vad mer?? Och de vinner ju inte speciellt många delsträckor eller endagars. Och om man sätter deras budget i förhållande till vinster så är det ju ganska magert, eller hur? Andra lag med mindre pengar vinner ju betydligt mer.

Ann-Sofie Karjalainen:

30/8/2017 kl 09:57

Intressant läsning!

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se