Roberto Vacchi Logotype

Varför inte tävla?

Publicerat den 12/10 2016 kl 13:50 i Cykel

VM pågår för fullt i Doha, Qatar. Lagtempoloppet i söndags var tunt med bara åtta deltagande lag på damsidan och 17 på herrsidan. Betydligt färre än tidigare. Sedan man införde lagtempo för proffslag på VM 2012 så är detta rekordfå lag. Ifjol var det 27 i Richmond bland herrarna och var då all time low. Damerna har som minst haft 12 deltagande lag tidigare. Varför det är på detta vis är svårt att säga men troligtvis att flera lag inte tycker det är värt att vara med när man nu inte måste delta som World Tour lag. Nåja, vi hade inga svenskar som körde i söndags.

Inte heller i måndags var det svenska cyklister med när damjuniorer och U23 herrar hade sina tempolopp. Inte bland herrjuniorerna heller. Varför inte tävla? Till exempel Marcus Fåglum Karlsson i U23. Han är på plats, han är inte helt oäven på tempo men åker nu bara omkring och tränar i värmen när han hade kunnat få ett race i benen. När man ändå är där. Jag tror inte Marcus, som på JVM i Köpenhamn blev fyra på tempo, bestämt detta själv. Varför skulle han? En damjunior och fyra herrjuniorer är också på plats. Ingen körde tempot.

Igår fick vi i alla fall se Emilia Fahlin köra. Det gick ganska OK med en 16:e plats för henne. Emilia som kört bra denna säsong och som nu bestämt sig för att gå lite mer in för tempo i framtiden. Sen är det den tävling som pågår medan jag skriver denna blogg. Cykelländer som är betydligt mindre än Sverige, såsom Rwanda, Barhain, Pakistan, Indien, Kuwait, Albanien, Kosovo, Saudiarabien representerar på herrarnas VM-tempo. Det borde Sverige också göra.

Tobias Ludvigsson med både fjärde plats på tempoloppet i Giro d’Italia och 3:e på Vueltan är sliten och avstår VM. Han har tävlat väldigt intensivt och är topp-10 på listan med mest starter bland herrproffsen denna säsong (88 starter). Däremot svenska mästaren Alexander Wetterhall borde varit där. Att han slog vårt bästa proffs, nämnde Ludvigsson, på SM på liknande bana som i Doha med 1.14 och Gustav Larsson med 1.36 borde räckt som anledning. Visst gjorde han en mindre lyckad insats på EM i Plumelec men den banan var betydligt tuffare än den på VM som skulle passat 30-åringen bättre.

Sen gäller det ju att synas. Syns man inte så finns man inte. Med lite flyt i tempot hade Wetterhall kört starkt och förmodligen fått starta bland de första och fått en hel del TV-tid. Ingen garanti i och för sig men det tycker jag också man ska ha i beaktande. Speciellt när jag i en artikel om just uttagningarna läst att det inte är av ekonomiska skäl som han inte är med. Man jagar sponsorer i svensk cykel men kör de inte de direktsända landslagsloppen, vad ska de erbjuda då?
Nu nämner man att ska man vara med så ska man prestera som elitåkare. Inte åka dit bara för deltagandets skull. Att gå ut med sådana kommentarer ger inga vidare signaler.

Ciao
Roberto

Kommentarer

Cykelfantasten:

15/10/2016 kl 11:24

Vill lämna tips för linjeloppen i VM. Tror på Vos idag och på Gaviria i morgon. Blir en jättespännande söndagsduell mellan ungtupparna (som detta till trots åker så smart och har sådan speed i slutet) Sagan d.y. och Gaviria (näst yngst till start). Trots enkel bana kommer allt att göras för att gå på attacker och därför jag tror de största spurtarna kan bli avhängda eller utmattade i finishen. Engelsktalande både äldst och yngst i både dam- och herrlopp. Hayman, Elmiger och Quinziato respektive Neben, Johnsen och Schoeman för övrigt de få 70-talisterna i de båda elitloppen. Hoppas förstås på en fin sista insats av Emma!

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se