Roberto Vacchi Logotype

Vilken talang – Miguel Lopez

Publicerat den 30/8 2017 kl 18:54 i Cykel

Miguel Ángel López, vilken talang. 2014 presenterade han sig för dom stora legn då han vann Tour de l’Avenir i Frankrike, framtidsloppet där de flesta som vunnit också gjort karriär som proffs. Astana såg till att kontraktera honom och redan första säsongen, som 21-åring visade han vartåt det skulle gå. Sjunde plats totalt på Schweiz Runt samt fjärde plats på Vuelta a Burgos där han vann en etapp plus lagtempot. 2016 fortsatte utvecklingen med etappseger i både Tour de San Luis och Tour de Langkawi. Detta följde han upp med att vinna Schweiz Runt totalt och också endagsklassikern med den stenhårda avslutningen, Milano-Torino. Innan dess hade han dock brutit Vueltan efter en rejäl vurpa redan på den sjätte etappen.

Inför årets säsong var han hemma i Colombia och under ett träningspass kraschade så illa att han bröt skenbenet. Lång rehabilitering gjorde att en av de mest talangfulla cyklister jag någon gång skådat tvingades avstå alla tävlingar fram till början av juni. Efter ett endagslopp stod han återigen på startlinjen i Schweiz Runt men på den femte etappen vurpade han illa igen och bland annat bröt han tummen. Han var redan tillbaka efter ett par veckor och körde Österrike Runt där han vann en etapp och var tvåa och trea på två och slutade trea totalt. Följde upp det med etappseger i Vuelta a Burgos och fjärde plats totalt och nu denna etappseger i Vueltan. Idag klättrade han också in på topp-10 listan i sammandraget.

Det han visade upp idag, den stenhårda attack som ställde både Vincenzo Nibali och Chris Froome rejält, var ruggig. Det där ser man inte ofta men kanske får vi se det oftare nu då. Han har ett år kvar på kontraktet med Astana medan Fabio Aru ryktas det om att han ska lämna laget. Nog till mångt och mycket därför Lopez fick fria händer idag.

I övrigt kan man sammanfatta etappen med att Vueltan börjat om på nytt. Ganska många som kört bra första halvan fick stora problem idag. Inte minst BMC stallet med Nicholas Roche och Tejay Van Garderen som fladdrade av ordentligt. Tappade från tredje respektive femte plats till 11:e och 12:e. Även Adam Yates tappade allt och åkte kana från nionde till 20:e plats. Verkade som han hade lite problem med cykeln. Men det fanns många ”vinnare” också. Nibali tog sig upp på andra plats. Wilco Kelderman gjorde en av sina bästa tävlingar och tog sex placeringar upp till femte. Också Ilnur Zakarin avancerade starkt. Men det största vinnaren var ändå Froome som till tvåan nu har 1 minut och 19 sekunder. Han var dock något skakad idag. Om än i format mindre. Alltid något för att hålla liv i tävlingen.

På torsdagen väntar an andra halv som är tuff. Etappen känns dock extremt mycket ”utbrytning som håller hem”.

Ciao
Roberto

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se