Roberto Vacchi Logotype

Vueltan startar i Frankrikes Rom

Publicerat den 16/8 2017 kl 15:29 i Cykel

Dags att väcka bloggen igen. Har saknat den och tänkte köra igång med den igen frekvent (väl?). Känns bra nu då Spanien Runt är i antågande, en Vuelta som startar i Frankrikes Rom, Nïmes. Denna gamla men också vackra stad med den fortfarande väl bevarade amfiteatern och templet Maison Carrée. Inte långt bort ligger också akvedukten Pont du Gard där vatten från en källa i Uzés via 50 de kilometerna också skulle över Gardon floden med hjälp av Pont du Gard för att romarna i Nemausus skulle kunna tvätta sig. Bland annat.

I denna stad inleder man med ett lagtempo. Bergspriset mitt ute på banan är bara förlagd där för sakens skull. Snittlutningen på 1,5 % vittnar bara om att man trots denna lättåkta lagtemposträcka så ska någon redan andra dagen då man ska bege sig till Gruissan köra i bergatröjan. De tre första som passerar i det lag som har bästa tid vid bergspriset (Alto de Nïmes) får poängen 3, 2 respektive 1 poäng.

Blir man besviken på det bergspriset behöver man inte vara orolig för att det inte kommer mera. Som fallet varit i många år med Vueltan så är det bergspris i parti och minut. 50 stycken totalt vilket är mer än dubbelt så många som på årets Tour de France. I och för sig är 22 av lägsta kategori (3) men tio kategori 2, 14 av kategori 1, fyra av de så kallade categoría especial. De sistnämnda ligger alla som målgångar på etapperna 14, 15, 17 och 20. Inte mindre än nio av de 21 etapperna har målgång uppför.

Utöver lagtempot så finns också ett individuellt tempo och det är första etappen (16:e) sista veckan. Det är en ganska lång rackare på några hundra meter över 4 mil. Ganska lättåkt också.

Alberto Contador gör sin sista cykeltävling och då fjolårssegraren Nairo Quintana inte kör så berikas spanjoren med startnummer 1. Men konkurrensen är inte att leka med. Chris Froome, Fabio Aru, Rafal Majka, Miguél Ángel Lopez, Damiano Caruso, Tejay Van Garderen, Dani Moreno, Vincenzo Nibali, Julien Alaphilippe, Bob Jungels, Romain Bardet, Domenico Pozzovivo, Ilnur Zakarin, Davide Formolo, Warren Barguil, Wilco Kelderman, George Bennet, Esteban Chaves, tvillingarna Yates är de mest namnkunniga som beroende på form kan göra resultat totalt.

Glädjande nog är också den enda svensken på denna nivå med, Tobias Ludvigsson. Med tanke på den uppställning hans lag FDJ har här på Vueltan bör svensken få fria händer. Också för att satsa på tempoetappen över 40 kilometer. Ifjol var han ju trea på tempoetappen i Calp. Tobias som gör sin åttonde Grand Tourstart och tredje i Vueltan. Övriga nordbor är om vi börjar med Norge Odd Christian Eiking och Daniel Hoelgaard som båda är stallkamrater med Tobias, Lars Petter Nordhaug i Aqua Blue Sport (med danska stallkamraten Lasse Norman Hansen) samt Sven Erik Byström i Katusha stallet. I det laget finns också dansken Michael Mörköv. Magnus Cort Nielsen och Christopher Juul-Jensen kör i Orica samt Sören Kragh Andersen i Sunweb och Astanas Jesper Hansen. Och jodå, australiensaren Adam Hansen kör. 19:e raka Grand Touren för honom.

På Eurosport kommer vi att direktsända varje etapp med start klockan 15.00 i stort sett varje dag och kommer att vara med sista 2 timmarna och 30 till 45 minuterna av varje etapp. Men lördag är det sen start och därför är ni välkomna att klockan 17.15 byta till vår kanal om ni inte redan finns där. Anders Adamson är med alla etapper utom en, jag alla utom tre.

Hasta la vista
Roberto

Kommentarer

Ronny:

17/8/2017 kl 23:42

Toppen att du är tillbaka med fin blogg

Ronny:

17/8/2017 kl 23:42

Toppen att du är tillbaka med din blogg!

Skriv kommentar

  • Webb av Panang Kommunikation
  • /
  • info@vacchi.se