Roberto Vacchi Logotype

Här är etapperna 13-15

Publicerat den 23/6 2022 kl 08:07 i Okategoriserade

Jag presenterar vidare sträckningen på årets Tour de France för herrar. Vi har kommit till andra veckans tre sista etapper. Vi ska bege oss från alperna till Pyrenéerna. Ingen lätt resa det heller.

Etapp 13
Efter de tre första stenhårda etapperna på vecka två så fortsätter nu Touren med några fortsatt inte helt lätta etapper. Den ni ser nedan som startar i Le Bourg d’Oisans (i foten av Alpe d’Huez) anser man vara en slätetapp i årets tuffa Tour. Visst, inga monsterberg men med tanke på vad som spurtarna fått utstå tidigare kan det bli nog så tufft att hålla ihop det till en klungspurt idag. Och vi vet ju vilken utveckling sporten har haft de senaste åren, där man i större utsträckning lyckas hålla undan i en utbrytning mot för bara fem-tio år sedan. Målet är beläget i Saint-Étienne där man senast var 2019 och då Thomas De Gendt gjorde ett av sina “nummer” och vann knappt före den franska duon Thibaut Pinot och Julian Alaphilippe.


Credit: A.S.O.


Credit: A.S.O.

Etapp 14
Nu har det blivit lördag och då bjuds det på bergsetapp igen. Vi startar där det slutade dagen innan och har målgången i Mende. Resan fortsätter således sydväst med riktning mot Pyrenéerna där sista veckan inleds. Det är en väldigt kuperad etapp men det är den sista halvmilen som det kommer spraka till ordentligt. Väl inne i den vackra idrottsstaden Mende så viker cyklisterna upp mot den lilla flygplatsen med två banor som ligger på drygt 1.000 meters höjd. Det är tre galet branta kilometer till bergspriset följt av halvannan kilometer där en hel del hänt under årens lopp. Man kan säga att det kan vara svårkontrollerat. Första gången målet var beläget här var 1995. Laurent Jalabert (som fått berget uppkallat efter sig) vann efter att hela hans ONCE team pressade Miguel Indurain ordentligt. 20 år senare fick Eduardo Sepúlveda panik när hans cykel pajade, det var fruktansvärt mycket folk, han hoppade in i en servicebil 100 meter och blev såklart diskad. Som sagt, en hel del har hänt. Senast vann en spanjor, Omar Fraile 2018.


Credit: A.S.O.


Credit: A.S.O.

Etapp 15
Nu ska väl ändå spurtarna få till det. Sista dagen av den andra veckan ska de få skina men det får man kämpa hårt för. Dels på grund av bansträckningen, dels också för att många nog ser denna etapp som en möjlighet att hålla i en utbrytning. Vi får räkna med många trötta ben denna dag. Tredje dagen på raken där det är drygt 20 mil att cykla om vi räknar in den neutrala zonen. Samtidigt tänker man ofta så som attackcyklist att nu kör vi, vilodag imorgon ändå. Ohc tittar man lite noga hur etappen ser ut inledningsvis så kan det nog ta ett tag innan utbrytningen går, för det kommer den att göra förr eller senare. Frågan är om man når vackra Carcassonne med sin befästa gamla imponerande stadsdel före klungan. Sen väntar som sagt vilodag och det är nog banne bäst dom vilar ordentligt. De tre första etapperna sista veckan är samtliga i Pyrenéerna och väldigt tuffa.


Credit: A.S.O.


Credit: A.S.O.

Skriv kommentar