Roberto Vacchi Logotype

Väldigt tuff andra vecka på Touren

Publicerat den 21/6 2022 kl 08:13 i Cykel

Efter en välbehövlig vilodag i Morzine så väntar en av de tuffare andra veckorna jag kan minnas. Tre raka bergsetapper väntar med tre raka bergsmålgångar. Och även de två som arrangören kallar släta etapper är inte nån som typ utmed Poslätten i Girot. Men vi tar det i kronologisk ordning.

Etapp 10
Det kommer förutom att vara tufft också att vara vackert när man startar i Morzine. Det är en kort etapp och därmed intensiv då det är fyra bergspris, även om det inte är några “värstingberg”. Kampen om utbrytningen kan pågå länge då det är mest utför de första 17 kilometerna. Men sen börjar det som sagt. Avslutningen är inte alls så att vi ska räkna med några avgörande tidsavstånd. Men det är drygt två mil uppför och har man en smårisig dag kan det sluta illa. Målet uppemot flygplatsen bland bergen, en altiport.

Credit: A.S.O.
Credit: A.S.O.


Etapp 11
Nu ska vi uppöver, så att säga. Inte inledningsvis men så småningom ska dom upp närmare solen. På dagens etapp ska cyklisterna över den högsta punkten, klassiska Col du Galibier på 2.642 meters höjd. Men innan dess, som sig bör när man tar sig upp till Galibier via Saint-Michel-de-Maurienne, så ska också Col du Télégraphe forceras. Efter Galibier är det en lång och skön utförskörning men avslutningen brutal. Målgången på Col du Granon som ett 25-tal gånger varit högsta punkt på Touren. Och snittlutningen, 9,2 % på drygt 11 kilometer är tufft på en annars ganska kort etapp.

Credit: A.S.O.
Credit: A.S.O.

Etapp 12
Jaha, då vänder vi helt enkelt på steken. Start i vackra Briançon och så kör vi åt andra hållet, hela vägen till Sainte-Jean-de-Maurienne. Så upp igen till Galibier, ner till Valloire och via Télégraphe ska vi ner mot inledningen av en väldigt lång stigning till bergspriset på Col de la Croix de Fer. 29 kilometer uppför, en klättring som precis som övriga körts många gånger på Touren. Och så avslutningen, en klättring som många undrat om när den ska komma tillbaka. Alpe d’Huez med alla serpentiner, den enorma publiken och lite småknepiga upploppet. Fyra långa år har vi väntat på denna final. Då med Geraint Thomas iförd den gula ledartröjan som etappsegrare. Och han ser ut att vara bättre än på länge, walesaren. Vi får se vad han kan göra denna gång, 2018-års slutsegrare.

Credit: A.S.O.
Credit: A.S.O.

Skriv kommentar